По Великденските празници: Обират ни с лепило на шпионката

11.04.2015 / 08:10 6

Народът се изнесе да празнува, а крадците тръгнаха на великденски щурм в изпразнените жилища. Лепило по шпионките на вратите и черупка от яйце под изтривалката са сред най-новите им трикове. Тези номера помагат на апашите да действат незабелязано и да проучат в кои домове няма хора.

Стара практика е да слагат под черджетата солети, бисквити или чипс и след известно време да проверят дали са натрошени. В дните около Великден изобретателни апаши заменят „разузнавателния материал” с черупка за яйце. При нея звукът е минимален и постелката почти не се надига, обясняват криминалисти пред „Телеграф”. Ако на другия ден след поставянето й черупката е цяла, крадците атакуват без проблем, пише блиц.

Друг показател, който ориентира обирджиите, е прането на балкона. Ако го няма в продължение на два дни, значи стопаните на дома са на почивка. Същото се отнася за светнатите лампи. Съгледвачите оглеждат внимателно дали не проблясва крушка. От МВР съветват да не се хвалим във Фейсбук или Туитър, че ще пътуваме, защото и там имало бандити, които дебнат. 

За да не бъдат забелязани от бдителни съседи, минути преди удара си крадците лепят листчета хо шпионките. За целта използват лепило С 200. Нарочно не лепят хартийките с тиксо или слюнка, за да не оставят отпечатъци и ДНК, твърдят разследващите. 

Ето няколко полезни съвета на опитните криминалисти:
Ако заминавате извън дома, запазете дискретност и не споделяйте на никого, че ще отсъствате. Една от най-големите грешки е да се похвалите в социалните мрежи кога и къде отивате. Не публикувайте кога и къде отивате. Не публикувамки във фейсбук, докато ви няма. Така ще информирате неограничен кръг хора къде се намирате и ще дадете сигнал на крадците, че могат спокойно да навестят дома ви. 
Добре е да оставите ключ от апартамента на съсед или приятел. Помолете го да минава веднъж дневно и да симулира присъствие в жилището. 
Преди да заминете, оставете поне една крушка да свети. Това определено действа като аларма срещу крадци. 
Ако имате възможност, вържете жилището със СОТ, дори и само за месец. Така, при всеки опит за проникване, системата ще сигнализира не само в охранителната фирма, но и на телефона ви. 
В никакъв случай не оставяйте пари или скъпи вещи у дома. По добре вземете със себе си всичките си бижута и налични пари или ги оставете в сейф. Така, дори и при евентуален обир, щетите няма да са толкова големи.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
AlSists (преди 8 години)
Рейтинг: 1270 | Одобрение: 590
Една сигурна алармена система никога не е излишна! [font=Times New Roman][url=http://tehsyst.wix.com/tehsyst]http://tehsyst.wix.com/tehsyst[/url][/font]

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама