По проект на ЕС: Варна посреща изследователи от четири града, носили името Сталин

25.09.2017 / 11:58 3

От 25 до 29 септември 2017 г. отдел „Най-нова история“ на Регионален исторически музей – Варна, е домакин на международна среща по проект „Аз бях жител на град Сталин“. В него участват институции, организации и музеи от градове в Централна и Източна Европа, които в близкото минало в определен период са носили името Сталин. Това са Брашов (Румъния), Дунауйварош (Унгария), Катовице (Полша), Кучова (Албания) и Варна (България). Проектът е финансиран по програма „Европа за гражданите“ на Европейския съюз, направление „Европейска памет за миналото“. Координатори за Варна са Златка Антова и Велина Костадинова, уредници в отдел „Най-нова история“ към Регионален исторически музей - Варна.

Във Варна ще пристигнат работни групи от всички институции в страните, участващи в проекта. Водеща организация е Окръжен исторически музей - Брашов. Участват Европейска мрежа „Памет и солидарност“ (Полша), Национален исторически музей в Тирана (Албания), Институт за проучване на комунистическите престъпления и паметта на румънските изгнаници (Румъния), Миоритична асоциация (Румъния), Университет в Дунауйварош  (Унгария) и Унгарски национален архив.

В рамките на международното събитие на 27 септември от 10,00 ч. в Конферентната зала на Висше училище по мениджмънт (ул. „Оборище“ 13А) ще се проведе публична среща-дебат на тема „Спомени за град Сталин (Варна) - 1949-1956 г.“. Срещата е с вход свободен.

Домакините от отдел „Най-нова история“ на Регионален исторически музей – Варна, организират за гостите – партньори по проекта и туристическа обиколка на места и сгради във Варна, свързани с този период от нашата история. Гостите ще посетят и някои от музеите във Варна, както и резиденция „Евксиноград“.

 



Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама