Почина Марин Крусев

17.01.2023 / 00:40 1

Снимка Пиксабей

Погребението ще бъде на 18 януари, сряда, от 12.00 ч., в Гробищен парк Велико Търново.

 

Почина Марин Крусев – съосновател, съсобственик и дългогодишен управител на издателство „Слово“, създадено през 1990 г. Името му завинаги ще остане свързано и с вестник “Стършел” и вестник „Борба“, където в продължение на десетилетия хумористичните му публикации имаха хиляди почитатели. Той е починал в ранните часове на 14-и януари, съобщиха на сайта си от вестник “Борба”, цитирани и от 24 часа.

Марин Петров Крусев е роден през 1946 г. в семейството на Венета и Петър Крусеви като най-малкия от трима братя. Родното му място е град Велико Търново, но израства в село Върбица, Великотърновско. Там завършва прогимназия в училище „Васил Левски“ и продължава образованието си в Строителния техникум във Велико Търново.

Дълги години работи във в-к „Борба“ и във в-к „Стършел“. Познат и обичан автор на множество фейлетони. Макар че издава само два сборника с кратки хумористични произведения – станалата нарицателна „Ясна мъгла“ и „Малка настолна книга“, преди и в първите години след промените те се превръщат в класика и до днес са вдъхновение за по-новото поколение писатели хумористи.

През 1990 г. е един от основателите на първото частно издателство във Велико Търново – „Слово“. То е познато с издаването на българска художествена литература, учебни помагала, литературоведски и литературнокритически издания, справочни издания, речници и много други. Някои от емблематичните поредици са „Малка ученическа библиотека“, „Литературни кръгове и издания“, „Нова българска библиотека“, „Разночетения“, „Моливко – играя и зная“, „Тренировъчни упражнения и задачи за проверка по български език“ и много други.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Голям праз (преди 2 месеца)
Рейтинг: 25720 | Одобрение: 3830
Лека му пръст!!! "Малка настолна книга" е наистина настолна!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама