Подозират Валери Симеонов в конфликт на интереси за поправките за Booking и Airbnb

27.11.2019 / 12:44 1

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е и заместник-председател на парламента по всяка вероятност е нарушил закона за противодействие на корупцията с предложението си за промени в Закона за туризма, с които трябваше да се ограничи дейността на платформи като Booking и Airbnb. Това пише OFFNews.

Симеонов и другия вносител на закона Менда Стоянова ГЕРБ днес се отметнаха от предложението си апартаментите, давани под наем за нощувки чрез интернет платформи, да се категоризират като туристически обекти. Двамата настояват да се въведе регистрационен режим, за да не остават тези обекти в сивия сектор.

Според чл. 58 на закона, “Лице, заемащо висша публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, да изпълнява контролни или разследващи функции или да налага санкции в частен интерес”, ако има частен интерес. Според правилника на парламента при внасяне на законопроекти, изказване или гласуване в пленарно заседание или в комисия народен представител с частен интерес от обсъждания проблем по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е длъжен да го декларира. Такава декларация няма в електронния регистър на парламента. Симеонов първоначално отрече да е в конфликт на интереси, а после попита риторично “от къде знаете, че не съм внесъл такава декларация”.

"Аз не съм собственик на нито един хотел и на стая за гости. Второ, фирмата, която управлявах допреди четири години е собственик на 2 хотела. Хотелите са единият в Златоград, другият в Малко Търново, където няма особен наплив на отдаване на апартаменти и стаи за гости. Такова нещо там няма. Тази фактически услуга се предлага в големите градове и основно в София и в Пловдив. Даже много малко във Варна. Няма такъв случай някой да е открил стая за гости в Златоград или Малко Търново", каза Симеонов.

Според актуални данни в Търговския регистър СКАТ ООД е с капитал от 5000 лв. Делът на Валери Симеонов е 4510 лв., а  съпартиецът му Данчо Хаджиев е управител и съдружник с 490 лв. Дружеството е собственик на хотел “Панорама” в Златоград и къща за гости там. Проверка на OFFNews в airbnb.com показа, че Златоград са регистрирани 6 места за нощувки, в Малко Търново са 3, а в околността има и други.

В предложението на Симеонов и Стоянова се предлагаше да има практическа филтрация на сайтове, като airbnb.com, като министърът на туризма се задължава при системни нарушения да подава искане до Софийския районен съд "да постанови всички предприятия, предоставящи обществени електронни услуги, да спрат достъпа до съответните интернет страници

С предложението ни в бюджета нямаме за цел нито да се утежнява бизнесът, нито да се спират онлайн платформи като Booking, Airbnb, каза председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

"Най-вероятно ще променим текста и ще въведем регистрационен режим, а не категоризация на тези обекти", каза днес Симеонов.

"Става въпрос за обхващането на една категория туристически обекти, които са обекти за настаняване, които са изцяло в сивия бизнес и не плащат нито една стотинка за разлика от всички останали. Дали ще бъде с ограничаване или със сключване на договори с тези сайтове да предоставят информация към НАП и общини е друг въпрос. Това второто е организирано в Естония и Франция и в Испания в отделни общини. Въпрос на допълнително коментиране. Идеята на внесените промени е такава да се ограничи незаконното извършване на търговска дейност, което създава неравностойност от търговска гледна точка", посочи още Симеонов.

"Изговориха се много работи тази седмица. Голяма част неверни. Искам да ви кажа, че всъщност тези промени, които правим касаят единствено и само онлайн платформите, чрез които се продават хотелски настанявания в апартаменти и стаи за гости и единствената цел е всички тези хора да си плащат данъците, както всички останали, които са на светло”, каза още Стоянова.

Искаме единствено и само тези хора, които осъществяват този вид бизнес да бъдат вписани в националния регистър на местата за настаняване и да си плащат данъците за този свой бизнес", заяви Менда Стоянова.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
555 (преди 11 месеца)
Рейтинг: 1367 | Одобрение: 222
Пожелавам вашата алчност да ви докара до просешка тояга някой хубав ден и да не намерите свободно място до контейнерите за смет!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама