Погнаха 150 реститути в центъра на Варна да си ремонтират къщите

08.07.2015 / 10:36 4

Община Варна е разпратила нотариални покани до близо 150 собственици на къщи - паметници на културата с указание да ремонтират или реставрират имотите си, пише "Труд".

Целта е центърът на града и крайморската зона до пристанището, която ще стане пешеходна, да придобият атрактивен облик, обясни кметът Иван Портних. За да реализира проекта, общината създаде спецотдел "Недвижимо културно наследство", който заедно с неправителствени организации актуализира списъците на паметниците на културата и включи в тях 650 стари къщи с оригинални фасади. Листата бе внесена в Министерството на културата, което вече е дало одобрение за 450 обекта.

"Издирваме собствениците, за да ги приканим да се погрижат за имотите си. Те са освободени от данък сгради. Повечето отдават приземните части под наем - на заведения и магазини. С приходите за 3 месеца могат да лъснат фасадите. Процесът е труден, но не търпи отлагане, защото не бива визията на града да се загрозява от тънещи в разруха ценни здания", категоричен бе кметът. Той предупреди, че ако стопаните не изпълнят предписанията, по закон общината може да направи ремонтите срещу ипотека. "Надявам се да не се стига до тази крайна мярка, но при нужда няма да се колебаем да я приложим", категоричен бе Портних.

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!       


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

3
0
khm (преди 7 години)
Рейтинг: 43161 | Одобрение: 16296
Крайно време беше! Толкова красиви и оригинални сгради има, а се рушат. 
2
2
Станимир (преди 7 години)
Рейтинг: 1255 | Одобрение: 555
ала-бала "указание да ремонтират или реставрират" докато не завалят тухли и няма пострадали керванът ще си върви.
5
1
mopper (преди 7 години)
Рейтинг: 333 | Одобрение: 53
Само така, иначе няма да се сетят! 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама