Покъртително! Болен и бездомен български учител живее на терминала на летището в Мадрид

02.01.2015 / 10:25 1

Бездомният 60-годишен българин Валентин Георгиев живее на терминал 4 на мадридското летище Барахас, твърди АФП в репортаж за бездомниците, обитаващи петото най-голямо летище в Европа. Болният от цироза нашенец спи на пода и изкарва по някое евро, като мие тоалетните или предлага да мъкне багажа на пътниците, допълва Пик.

Валентин Георгиев е бивш учител в спортно училище. След като дълго време не живеел с жената си и двете си деца, той пристигнал в Испания преди 10 години. Изкарвал си хляба с временна работа, но преди 4 години му открили цироза на черния дроб.

На терминала той по цял ден бута количката си или сяда в някое кафене, за да изпие кола и лекарството си. Използва тоалетните, за да се измие. Обикновено се слива с тълпите пътници, които едва го забелязват, докато обаче не предложи услугите си да им пренася чантите с количката си. По Коледа може да поприпечели по 20 евро на ден.

Цялото му тяло го боли от спането на пода. "Но това е единственото място, където може да спечелите малко пари. По училите може да видите много просяци, но аз никога не бих направил това", казва той.

Той има приятели в терминала, като повечето от тях са сънародници. Но признава, че има и невидими врагове.

"Много от дрехите ми са откраднати. Чувствам се зле. Нямам нищо," казва той, избърсвайки сълзите си.

Репортажът е придружен със снимка на Валентин Георгиев, предаде БГНЕС.

АФП разказва и за още двама бездомници, намерили подслон на терминала, през който годишно минават 40 млн. пътници – за безработен строителен работник и бивш затворник. И двамата са испанци. Според полицията най-малко 30 бездомници спят на летището, но през зимата броят им се увеличава. Два дни преди Коледа те са били 42 души. Властите им позволяват да преспят на транспортното съоръжение, стига да не създават проблеми.

Световната финансова и икономическа криза удари тежко Испания, където безработицата достигна 24 процента. Официалната статистика гласи, че бездомниците в иберийската държава са 23 000 души, но благотворителните организации смятат, че те са близо 40 000 души.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
magnit (преди 6 години)
Рейтинг: 1210 | Одобрение: 290

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама