Показаха екипа, спасил за пръв път у нас неродени тризнаци

11.07.2024 / 11:38 0

Снимка: МК "Д-р Щерев"

АГ феталните специалисти на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и акушер-гинеколозите и неонатолозите от СБАЛАГ „Майчин дом“ спасиха близнаци след уникална за България вътреутробна операция при тежко усложнение при спонтанна триплодна еднояйчна бременност.

За първи път у нас беше направена вътреутробна фетална операция при специфична триплодна еднояйчна бременност, която даде шанс на двете здрави бебета да живеят. Операцията е извършена от доц. д-р Петя Чавеева и нейния екип в Отделението по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, след което продължаващата бременност се проследява при проф. Иван Костов до раждането на близнаците в СБАЛАГ „Майчин дом“, обясниха от МК "Д-р Щерев".

Извършената вътреутробна операция от доц. Чавеева и нейния екип в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ е лазерна аблация на плацента. Феталната лазерна хирургия представлява ендоскопска процедура, която се прилага при различни проблеми при многоплодна бременност с цел да се предотврати опасност от загуба на плода още в майчината утроба. На първо място при едноячни близнаци, споделящи една и съща плацента, усложнени с трансфузионен синдром. Трансфузионният синдром се среща при една на всеки пет бременности при еднояйчни близнаци. При тази нежелана аномалия  се наблюдава образуването на връзки между кръвоносни съдове. Така едното бебе се развива като „донор“, а другото е „реципиент“ на плацентарната кръв. Състоянието застрашава  живота и на двете бебета. В сектора по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ вече са извършени няколко прекъсване на срастванията на съдовете с помощта на лазерна технология в различни случаи (трансфузионен синдром, фетална ретардация и др.), благодарение на които са родени живи и здрави бебета. Интервенциите се извършват от доц. Петя Чавеева, първият български специалист, преминал през няколкогодишно систематично обучение по фетална медицина и миниинвазивна фетална хирургия с лазер. За първи път в България процедурата се прилага при триплодна бременност.

В световен мащаб честотата на триплодна бременност с еднояйчни близнаци е по-малка от 1 на 100 000. Бременността при 35-годишната Бедрие се развива нормално до 17 гестационна седмица, когато състоянието на едно от трите бебета се усложнява. Поради това, че тризнаците са еднояйчни и споделят обща плацента, съответно са с взаимосвързано кръвообращение, опасността за живота на едното бебе поставя под риск и другите две бебета.

Затова първоначалната препоръка на акушер-гинеколозите е бременността да бъде прекъсната. Но Бедрие решава да потърси второ мнение при проф. д-р Иван Костов в СБАЛАГ „Майчин дом“, от когото получава надежда, че бебета й могат да бъдат спасени.

„Големият въпрос беше дали да прекъснем бременността или да направим невъзможното, за да спасим двете бебета. И нито за миг не сме се колебали, защото ние никога не се отказваме, борим се за всеки живот. И благодарение на мултидисциплинарния екип от двете болници, на акушер-гинеколозите от Родилна клиника и на неонатолозите от Клиниката по неонатология в „Майчин дом“ - имаме две здраве бебета и щастливи родители“, каза проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ „Майчин дом“.

Проф. Костов се свързва с доц. д-р Петя Чавеева от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, която заедно със своя екип в рамките на 24-часа извършва диагностика и сложна вътреутробна фетална операция за лазерно разделяне на плацентата.

Добрата дългогодишната работа и професионалното доверие между екипите на двете болници, води до щастлив завършек.

„Една такава изключително рядка бременност, придружена с толкова специфично усложнение, е много трудна за управление. В този случай се касаеше за тежка изява на фето-фетален трансфузионен синдром между трите бебета. Двете бебета чрез общи съдове отдават кръв на третото бебе, неговото сърце се натоварва и то започва да акумулира течности в различни части на тялото. И тъй като състоянието на едното бебенце беше крайно критично с минимални шансове да възстанови жизнените си показатели, разделянето на плацентата беше ключовият момент, в който да дадем шанс на здравите бебета да живеят. Добрата колаборативна работа, късметът, доверието между екипит е, доверието между лекарите и пациентката – бяха решаващи!“, обясни доц. д-р Петя Чавеева.

След спасяващата вътрематочна операция, бременността е проследявана от проф. д-р Иван Костов до 29 г.с., когато животът на бебетата е спасен за втори път в „Майчин дом“.

В 29 г.с. се раждат две здрави момиченца - Бесте и Хелин с тегло 950 гр. и 850 гр.

Бебетата са стабилизирани, вече дишат сами, захранени са и наддават адекватно под грижите на екипа неонатолози от Клиниката по неонатология в СБАЛАГ „Майчин дом“.

Щастливи сме, че този пореден случай е демонстрация за успешно мултидисциплинарно сътрудничество на специалисти по фетална медицина, акушер-гинеколози и неонатолози от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и СБАЛАГ „Майчин дом“. Чрез постигната добра колаборация става възможно и в България да бъдат приложени последните достижения на световната медицина.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама