Показаха маршрута на лекото метро във Варна. Портних се тревожи, че държавата ще се откаже от АМ "Хемус"

22.06.2021 / 15:41 11

кадри: Община Варна, "Петел"

Предпроектните проучвания за леко метро във Варна бяха представени в общината. Проучването е извършено от фирма „СПАТО“ ООД. Анализите разглеждат различни варианти на изграждане на железницата, успоредно с разширението и продължението на бул. „Цар Освободител“ до Летище-Варна и до Индустриална зона-Варна, се казва в съобщение от пресслужбата на Община Варна.

Според кмета Иван Портних е напълно реалистично да се започне с първите два етапа – с разширяването на бул. „Цар Освободител“ и успоредно с това с изграждането на участъка на железницата до летището и до новата икономическа зона. Последната би трябвало да е включена в Плана за възстановяване.

„Дано тази държавна нагласа продължи да бъде актуална, защото общината не може да реализира самостоятелно подобни мащабни проекти“, каза кметът.

„Надявам се друг важен държавен проект също да не бъде спрян - изграждането на АМ „Хемус“, който е ключов не само за Варна и новата зона, а за цяла северна България”, каза още Портних. Разработката предвижда 7 участъка на трасето на железницата, на които е направен подробен анализ на възможностите за реализация на скоростен екологичен транспорт:

1. От Летище Варна до бул. „Христо Смирненски“ по бул. „Цар Освободител“. Дължина – 6,635 км, наземно автономно жп трасе, съгласно ОУП на Варна. Особености – слабо застроена градска част, територии за отчуждаване, пресичания с булеварди и улици.

2. От Летище Варна до Индустриална зона Варна. Дължина – 16,618 км, наземно автономно жп трасе, южно от АМ „Хемус“, съгласно ОУП на Аксаково. Особености – незастроена извънградска част, територии за отчуждаване, пресичания с пътища и улици.

3. От бул. „Христо Смирненски“ до жп гара Варна. Дължина – 4,394 км, подземно железопътно трасе. Особености – силно застроена градска част, територии за отчуждаване, пресичания с булеварди и улици.

4. От бул. „Христо Смирненски“ до Златни пясъци. Дължина – 18,019 км, наземно, автономно железопътно трасе, съгласно ОУП на Варна. Особености – смесено застрояване в градската част и незастроена извънградска част, територии за отчуждаване, пресичания на булеварди и улици.

5. Отклонение от участък 2 от общински път VAR 2021 (/I-2/-Игнатиево) през село Казашко и планиран мост над Варненското езеро, направление – с. Приселци и град Бяла. Дължина – 14,933 км, наземно, автономно жп трасе, съгласно ОУП на Варна. Особености – незастроена извънградска част, територии за отчуждаване, пресичания с пътища и улици.

6. Отклонение от бул. „Цар Освободител“ до ул. „Девня“ по бул. „Република“, дължина – 2,885 км, наземно, автономно жп трасе. Особености – слабо застроена градска част, територии за отчуждаване, пресичания с пътища и улици.

7. Отклонение от пътен възел до Летище Варна до гр. Аксаково. Дължина – 3,35 км, наземно, автономно жп трасе, съгласно ОУП на Аксаково. Особености – слабо застроена градска част, територии за отчуждаване, пресичания с пътища и улици.

В предпроектното проучване са представени и общи сведения за леките градски железници в Европа и по света, за градове, които са близки по население и натовареност на транспортната система до Варна – от Германия, Белгия, Дания, Нидерландия, САЩ. Проектът е съобразен изцяло с изискванията на ЕС за нови екологични системи за транспорт в градски условия.

Пълната разработка с всички варианти е достъпна в сайта на Община Варна – https://varna.bg/bg/1460.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
3
Радостин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 15419 | Одобрение: 1434
Да покажат и колко милиона  пресметнаха , че могат  да  откраднат. Ако са под  500 милиона няма да го почнат. 
Нека има справедливост !
6
2
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 212653 | Одобрение: 18483
Доколкото познавам Портата, единственото нещо за което наистина се тревожи е да не му спрат белото.....Всичко останало са бели кахъри.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
1
ас (преди 3 месеца)
Рейтинг: 74859 | Одобрение: 16779
не мерси не искам нищо ново от този пропаднал наркоман. той направи един булевард на цената на метро и булеварда се разпадна на първия дъжд. какво ли ще стане ако направи това подобие на метро. нека позная няма да работи първите 3-4 години от построяването и шумовото замърсяване ще се увиличи с 200-500% на места. да не говорим че това ще ни излезе колкото или по евтино от преасвалтиране на всяка улица в града при друга администция.
5
4
ПраБългарин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 31981 | Одобрение: -16524
Не те питам, колко даваш на семесйтвото си, питам колко наливаш в държавата? 
0
1
Радостин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 15419 | Одобрение: 1434
Изпращам по 500 евро всеки месец работещите мои  родители и на съпругата ми  и баба ми да живеят по-човешки, по-добре. Така ,че парите са наши.
Нека има справедливост !
4
5
ПраБългарин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 31981 | Одобрение: -16524
Ти от 15 г не си в България, за какви наши пари говориш, колко пари даваш на тая държава, че имаш толкова големи претенции?
1
1
Радостин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 15419 | Одобрение: 1434
Възможност за 100 годишна кражба на наши пари. Като Дворецът на Културата и Спорта , и стадионът-недовършен , където се наляха 10 пъти повече пари  ,щото проектът много се оскъпил.
Нека има справедливост !
4
6
ПраБългарин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 31981 | Одобрение: -16524
Има състезане между Варна и Бургас кой първи ще изгради такова съоражение, определено ще е скоро, при условие, че герб са на власт УхиленУхиленУхилен
3
2
Голям праз (преди 3 месеца)
Рейтинг: 14140 | Одобрение: 2880
Притопляне на проект от 1975-80 год., като "новото" е отбивка до жп гара!!!
3
1
MrBean (преди 3 месеца)
Рейтинг: 65232 | Одобрение: 8622
След 50 години хората ще се движат по въздуха бе наркомане Потник!
2
6
sn1p3r (преди 3 месеца)
Рейтинг: 2563 | Одобрение: 33
честито на пра-пра-пра внуците ни. Ще имат възможността да изучават този феномен. Никакъв шанс този проект да се реализира и финализира в близките 50 години. МИНИМУМ!
герберастизъм е учение, което ни учи, че думите: тъп, трол и гербераст са синоними.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik