Политически експерт със смразяваща прогноза: Русия и САЩ може да почнат ядрена война "по погрешка"! Едно копче е достатъчно

29.11.2015 / 12:33 3

Недоверието между Русия и НАТО расте на фона на сирийските и украински кризи.

Върнахме се обратно в атмосферата на Студената война, с всички съпътстващи атрибути, включително модел на ядреното възпиране.

Това пише изследователят Брус Блеър от Школата за международни отношения Удроу Уилсън към Университета в Принстън, който е пенсиониран подполковник и експерт в областта на ядрените оръжия. Според Блеър заради това недоверие Русия и САЩ рискуват да започне ядрена война "по погрешка", пише "Политико", цитиран от ria.ru.


„Вашингтон, както и Москва, поддържат своите командни постове и стотици разположени стратегически бойни глави в повишена бойна готовност", казва експертът.

Тази практика се поддържа от инерцията в конфронтация по време на Студената война, двете страни са избрали тактиката на задействане на аларма, която запазва способността да се започне борба с ядрен удар, преди вражеските ракети да имат време да унищожат голяма част от стратегическия потенциал на страната.

Като се има предвид, че полетът на унищожаващи ракети е между 11 минути до половин час (11 минути, за да се движат от подводници, патрулиращи в крайбрежието на противника, и половин час за ракетите, които летят от единия край на планетата до другия), решението за стартиране на алармата трябва да се вземе под огромен психологически натиск и под натиска на времето.”За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
2
varna (преди 8 години)
Рейтинг: 12264 | Одобрение: 2919
Луд  по погрешка
https://www.youtube.com/channel/UCcNbP1ZRiwsNeeSIBij7-bA?view_as=subscriber

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама