Политиците ни в парламента ползват думи като "тиливизия, дица, кучитата, здравиту, риформата"

12.03.2021 / 11:38 6

снимка parliament.bg

Тиливизия, дица, кучитата, здравиту, риформата. Това са само примери от речта на родните политици в парламента. Според оценката на преподавателите в Софийския университет и техните студенти - политиците ни не говорят книжовен български език, грешките, които голяма част от тях допускат, варират от груби правоговорни отклонения, през шаблони и речева агресия, до невъзможност да се постави фокус в изказването, предаде БНТ.Повече от 20 години доц. Владислав Миланов и неговите студенти-българисти посещават Народното събрание и слушат депутатската реч. Откриват отклонения от почти всички правоговорни норми и масово колебание при изговора.

"Чуваме "власттъ", но чуваме и властта, както трябва да бъде. Чуваме "болесттъ" и "болестта". На улицата те може да използват конкуриращи се варианти, но в тази най-официална ситуация е редно да познават книжовната норма и да я задават като модел", каза езиковедът и преподавател в СУ доц. Владислав Миланов.

В Парламента често се чуват диалекти, казва доц. Миланов, а по редукцията лесно се разпознава от кой район е депутатът.

"Тиливизия, дица, кучитата, здравиту, риформата и такива примери сме записали и ако те се употребяваха само в границите на териториалния диалект, не бихме ги коментирали, те са прекрасни примери, но когато ги чуваме от най-представителната държавна трибуна, би трябвало да се замислим.

Депутатите не престават да бъркат и да казват училищА вместо учИлища.Допускат небрежен изговор и казват фнос вместо внос или фнимание вместо внимание. Това пък показва колко лесно езикът на улицата е навлязъл в парламента. Голяма част от депутатите не произнасят коректно фонемата "л". Други пък упорито ме-кат". Много често използват да ходиме, да пишеме, да потвърдиме вместо да ходим, да потвърдим", каза доц. Владислав Миланов.

Много силна е речевата агресия в Парламента, казва още доц. Миланов. А обидата и нецензурните думи варират в неочаквано ниски стилистични регистри. Този модел задава агресия и в цялото ни общество. Какво да се направи, че бъдещият парламент да говори по-добре? За курсове е късно, смята езиковедът.

Автокорекция, така както големите, световните лидери преди да застанат пред своето общество по 45 минути са се упражнявали, вслушвали са се.

И все пак за толкова години има ли добри примери сред политиците? Доц. Миланов отбелязва говоренето на проф. Стефан Данаилов и проф. Андрей Пантев, които, според него, знаели, че чрез силата на думите достигат до хората.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 306678 | Одобрение: 45218
И за курсове е късно, за наливане на мозък пък е още по късно......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
0
морето (преди 2 години)
Рейтинг: 2012 | Одобрение: 302
Никой не споменава за променливото Я на софиянци.Само за мекането.А даже журналистите не се справят.
1
0
MrBean (преди 2 години)
Рейтинг: 120936 | Одобрение: -1589
 ТВ вуодИщи,дИпутати,жИни и подобни бледнеят пред банкянския престъпник,с неговото -МЕ зарази дори и традиционно мейкащи катуо ПКП. Оди пеша бе! ПравиМе и сереМе  е едно и също от техните уста.
2
0
ас (преди 2 години)
Рейтинг: 139310 | Одобрение: 22285
васил66 а ти помниш преди години когато един депутат от дпс си поиска преводач след като го арестуваха?
3
1
vasil66 (преди 2 години)
Рейтинг: 8407 | Одобрение: 3607
Тъжно е. И аз го забелязвам,стават все по-неграмотни и все повее не им дреме как звучат.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама