Политолог: Съдът избра да следва буквата, а не Духът на Конституцията за Кирил Петков

28.10.2021 / 11:41 4

Кадър Нова

В американското конституционно право съществуват два типа тълкуване на Конституцията. Първият е "литерализъм", тоест законът се чете без обширни, тълкуващи понятия. Каквото пише в Конституцията, това. Вторият, наречен "original intent" - в превод "първоначално намерение", означава, че съдията ползва по-обширно тълкуване на текста и гледа да следва духа, тоест смисъла, а не буквата на закона. И двете доктрини са валидни и съставът на Върховния съд - в зависимост от неговото мнозинство - определя дали съдът следва единия, или другия тълкувателен подход.
Решението на Конституционния съд на РБ, с което се обявява, че указът на президента за назначаване на Кирил Петков е нищожен, е следствие на консервативен прочит на закона.

Така коментира казуса с решението на КС за двойното гражданство на Кирил Пеков пред Novini.bg политологът Слави Василев.

Съдът е избрал да не ползва по-широкото тълкуване на Конституцията и това е негово право. Но това не променя факата, че духът на Конституцията в цитираната разпоредба цели да предпази изпълнителната власт, тоест държавата, от двойни, играещи за чужда държава, агенти. Кирил Петков, с нотариалния си отказ от канадското си гражданство, доказва, в моите очи, че той недвусмислено избира България пред Канада.
И щом американският Върховен съд може да си позволи обширно тълкуване на закона, не виждам защо аз, политически анализатор, да не сторя същото.

Позицията ми е пълна подкрепа за Кирил Петков.

Да не говорим, че в действителната, задкулисна българска политика, ние като общество ставаме свидетели, в продължение на 31 години, как една партия без абсолютно никакви скрупули брани интереса на друга, съседна на България държава, географски много по-близка до нас от Канада.

Нарочно не споменавам държавата, за да може всеки от Вас да се допита до съвестта си, дали това е така. Сещате се и коя е партията, в която висшият управленски ешалон са агенти на въпросната държава, а и не само на нея.

И днес, всички политолози, анализатори, коментатори и политици от целия спектър са се загрижили да бранят Конституцията, за да предпазим България от канадските агенти. Днес, всички са стожери на законосъобразността.

Пълна подкрепа за Кирил Петков от мен. В следващите дни ще дам целия си глас в защита на тази позиция.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
3
Sicario (преди 3 месеца)
Рейтинг: 8763 | Одобрение: -2717
В Конституцията има точки. Ако на някой му се иска да има някакъв дух, сбъркал е документа. Това лайно Слави Василев е отчаян гъзоблизец нальотчика и Харвардските братя. Мръстно, платено мекере.
deaf forever
1
4
ас (преди 3 месеца)
Рейтинг: 88446 | Одобрение: 18051
интересно защо съдът не кзава нищо за депотатите от дпс с други гражданства?
0
1
Варна (преди 3 месеца)
Рейтинг: 90400 | Одобрение: 38905
цакаха го по Устав като в казармата Ухилен
Властта е власт над хората, над тялото, но най-главното над разума. Властта над материята, над външната реалност, както вие бихте я нарекли няма значение. - Джордж Оруел
2
1
Чичкото (преди 3 месеца)
Рейтинг: 56466 | Одобрение: 3511
КС е съставен от хора Тези хора също зависят от хора И така по веригата ще стигнете до хората които дърпат конците у нас
Истината преди всичко

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама