Португалското председателство на ЕС: Времето на Скопие и Тирана все още не е дошло

22.06.2021 / 20:41 2

илюстрация: Pixabay

Португалското председателство на Съвета на ЕС направи всичко по силите си, за да се постигне решение за начало на преговорите за присъединяване със Скопие и Тирана. Това заяви на пресконференция представителят на председателството Ана Закариаш след заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси в Люксембург, предаде БТА.

Разбираме трудното политическо положение, в което България и Република Северна Македония (РСМ) се намират днес. Времето все още не е дошло, добави тя.
Трябва да намерим общоприемливо решение. Насърчаваме словенското председателство да продължи нашите усилия, да не се губи скорост и да се използват вече направените предложения. Надяваме се възможно най-скоро да бъдат свикани преговори със Скопие и Тирана, заяви Закариаш.

По-рано днес българският представител в заседанието, служебният заместник-министър на външните работи Румен Александров, е потвърдил, че становището на Народното събрание от 2019 г. по отношение на РСМ остава в сила. Той е отбелязал, че нашата страна очаква Скопие да изпълни поетите по-рано този месец ангажименти - отказ от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи, насаждащи омраза към България в РСМ, реабилитиране на жертвите на югославския комунизъм, пострадали заради българското си самосъзнание.
България настоява прилагането на договора за добросъседство от страна на Скопие да бъде включено сред условията в бъдещата преговорна рамка, е заявил Александров. Нашата страна днес отново е подкрепила рамката за преговори с Албания и е отчела напредъка на Тирана по пътя на европейските реформи. Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

0
0
robotron2000 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 30500 | Одобрение: 5610
България в момента има служебен кабинет, служебният кабинет не може да взема такива решения, от такава важност.. Когато се установи някакво правителство, тогава може да се говори за преговори.
4
1
Чичкото (преди 1 годинa)
Рейтинг: 81736 | Одобрение: -4764
Браво Само така се отстояват интересите на България Някой трябва да натрие носът на тези самопровазгласили се богове
Истината преди всичко

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама