Последствията от Чернобил тепърва предстоят?

19.05.2019 / 18:34 2

Снимка Уикипедия

Първите епизоди на „Чернобил” вече привлякоха милиони по цялата планета. „120 минути” използва повода, за да ви припомни българската гледна точка към тази трагедия, предаде бТВ.

През 2014 г. екипът на предаването подготви специални интервюта с трима души, които към днешна дата вече не са сред нас, но думите им имат безспорна стойност в исторически план.

Двама от тях са Григор Стоичков – вицепремиер през 1986 г. и председател на Комисията за бедствията и авариите.

През 1994 г. Стоичков влиза в затвора заради това, че не е взел достатъчно ефективни мерки за опазването на здравето на населението – нещо, което той отрича.

През 2014 г. Стоичков настоя, че не е бил информиран за високите нива на радиоактивност в България.

„То е доказано, че това мина и замина. Замърсяването е незначително. И даже тия – баш професорите, не препоръчаха много мероприятия. Даже някои бяха против това, което ние правехме тогава”, коментира той.

Ангел Александров е следователят, който изпраща Стоичков в затвора.

„Особено първите дни на месец май след аварията в планинските и полските райони на страната, в селата, експертизата даде заключение, че малките дечица, които пият само мляко, за 20 дни са поглъщали такива количества, че са надвишил нормата за радиоактивна защита 13 пъти”, спомни си Александров.

Въпреки катастрофата в Украйна, пресата у нас първоначално мълчи. Постепенно се появяват малки дописки, според които нищо сериозно не се било случило.

Човекът, който знае най-много за аварията и за „поколението Чернобил” е проф. Георги Василев, който през 1986 г. е главен радиолог на републиката.

В онзи злополучен ден му звъни негова позната и го пита какви са нормалните стойности на гама-фона в София. Оказва се, че при норма 80 - 90 наногрей в час, на първи май този показател е достигнал 800.

„Разговорът там приключи, ние се качихме на колата и се прибрахме в София. На 2 май сутринта”, разказа през 2014 г. в „120 минути” проф. Василев.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
8
18
Mercenary (преди 1 годинa)
Рейтинг: 44937 | Одобрение: 10167
А от Фукушима?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама