Пострадал от наводненията в "Аспарухово" получил 150 000 лв от застраховка

14.10.2014 / 23:38 4

източник: "Преса"

2014 г. бе кошмарна не само за хората от Аспарухово, Добрич, Мизия и Горни Лом, които загубиха близки и останаха без домове заради бедствията. Ще бъде запомнена с лошо и от застрахователите. По експертни оценки те ще платят 150 млн. лв. за щети от градушките и наводненията в цяла България. Тези 150 млн. лв. са над нормалните плащания за кражби, катастрофи и злополуки, които обикновено са около 500-600 млн. лв. годишно при приход от около 1,4 млрд. лв.

„До този момент се случи всичко лошо, което можеше да мине през главите ни - наводнения, смерч, градушки“ - коментира шефът на „Бул инс“ Петрозар Петков. „Около 250 000 коли бяха потрошени в София, от тях 50 000 са застрахованите, но обезщетенията надхвърлят 100 млн. лв. Само „Армеец“ ще плати 35 млн. лв.“, каза изпълнителният директор на компанията Румен Георгиев.

„Алианц България“ регистрира над 2000 щети на имущество вследствие на природни бедствия, като до момента са изплатени обезщетения над 3 600 000 лв.

Пораженията върху имуществото от поройните дъждове и придошлите води в почти цяла България се изчисляват на стотици милиони. Само кметовете на Добрич, Варна и Велико Търново са подали искания за 320 млн. лв., а в Бургаско и Хасковско доскоро се правеха изчисления.

Застрахователните щети обаче са много по-малки - около 40-50 млн. лв. Докато в Германия през м.г. са платени 5-7 млрд. евро заради наводненията. Там обаче над 70% от имотите са застраховани, докато у нас са едва 7-8%.

Българинът дава пари за колата си, но не и за дома си. Така автозастраховките съставляват 84% от портфейла на компаниите, които преосмислят стратегията си за следващата година.

През другата седмица нашите дружества ще имат среща в Баден-Баден с водещи презастрахователи и брокери от цяла Европа. На нея ще бъде обсъдена ситуацията на пазара и се очаква презастрахователите да вдигнат тарифните си ставки за догодина. А това неминуемо ще се отрази и на нашите вътрешни цени по двете най-масови полици - автокаско и имущество.

Така че ще има поскъпване. То няма да е драстично, но премиите ще се повишат от 3 до 12%, прогнозират експерти.

Обезщетенията на пострадалите коли от градушката в София надхвърлят 100 млн. лв.

Данните за пазара обаче показват, че българинът не си е взел поука от бедствията. По-голям интерес към застраховането няма дори в селищата, които преживяха истински воден ад. И причината за това са не само ниските доходи на хората, а съзнанието, че държавата ще помогне, каза шефът на „Лев инс“ Стефан Софиянски.

За сравнение в Италия, Франция и Великобритания се създават мощни фондове за покриване на катастрофични рискове. Във Франция например от всяка имуществена застраховка се отчисляват 6 до 12% в специален фонд.

Там обаче не можеш дори да наемеш апартамент, ако не сключиш полица „Пожар“. Така 98% от имотите имат покритие. По подобни схеми се трупат средства в Испания и Великобритания.

Действащ катастрофичен пул вече трета година има и в Румъния, където всички имоти се застраховат задължително. Там вече са акумулирани 300 млн. евро и се твърди, че може да бъдат поети щети за 250 млн. евро. 

Жителите на Аспарухово с евтини застраховки на дома получиха по около 30 000 лв.

В Килифарево и Дебелец разчитат на помощ от държавата

Във Велико Търново, Дебелец и Килифарево разчитат предимно на държавата за възстановяването на щетите от юнския потоп. Малко са собствениците на къщи и предприятия, които са имали застраховки на имотите си. Те са предимно в старата столица. От 200 пострадали жилища и стопанства в трите града със застраховки са около една трета. Плащания по преписките за щети има, уточниха от дружествата, без да посочват конкретни суми.

„Хората рядко застраховат имотите си срещу природни бедствия, коментира опитният великотърновски застраховател Йордан Грозданов. Дори след наводнението от 19 юни нямало ръст на договорите.

В Дебелец къщите, които са получили застрахователни обезщетения, са не повече от 4-5, каза кметът Димитър Димитров. Колегата му от Килифарево Димитър Събев посочи, че в града само едно домакинство е със застраховка на жилището си.

40 бяха наводнените къщи във Велико Търново, около 100 в Дебелец и 35 в Килифарево. По сметките на кметските управи щетите са за 431 000 лева. 90 000 лева бяха събрани от дарения, а за още 90 000 лева са дарените ваучери за мебели и обзавеждане. Община Велико Търново има полица за своите имоти, но те не са засегнати от наводнението, обясниха от администрацията. Килифаревският манастир също не е застрахован.

Жител на Аспарухово получил 150 000 лв.

„До момента нямаме отказ от застраховател да изплати обезщетение на клиент, пострадал от наводнението в Аспарухово на 19 юни.“ Това каза за „Преса“ Лъчезар Лазаров, мениджър на един от застрахователните брокери в града. Нямало и недоволни от получените суми.

„Веднага след бедствието офисът ни, който също е в наводнения квартал, направи връзка с повечето клиенти - разказа Лазаров. - Едно от най-големите обезщетения е за наводнена двуетажна къща, чийто собственик получил 150 000 лв. Тя била застрахована на реалната си стойност срещу премия от 300 лв. годишно. Повечето хора обаче сключват т.нар. лимитирани застраховки. Те посочват по-ниска стойност на имуществото си и плащат 100-120 лв. годишно. Такива клиенти получават по 30-40 хил. лева обезщетение. Това е също прилична сума, като се има предвид, че повечето пострадали къщи са стари, а повреденото обзавеждане не е било ново“, посочи Лазаров.

Малко по-сложно се остойностяват разходите за почистването на калта, което беше основното занимание на стотиците доброволци в Аспарухово. При една от полиците с пълен обхват на рисковете обаче имало предвидено изплащане и на разходи за почистване в размер до 9000 лв. Застрахователят ги покрил напълно заедно с всички щети по сградата.

Брокерът разказа, че процедурата по оформяне на претенциите и подаването на уведомления била задвижена на втория ден след бедствието и в рамките на 10-15 дни пострадалите получили парите си. Така само една от компаниите е изплатила до момента щети за 350-400 000 лева.

В Мизия дават по 300 лв. на кола

Доброволният принцип при застраховане на имотите изигра лоша шега на пострадалите в Мизия. Така обезщетения сега ще получат два пъти повече собственици на смачкани от стихията коли, отколкото стопани на рухнали къщи.

От 650 пострадали дома в Мизия и съседното село Крушовица застрахованите са едва 11, уточни зам.-кметът на общината Николай Нековски. В същото време автомобилите с каско са 22.

Застрахователите са направили огледи и оценки на щетите, но към момента няма изплатено обезщетение. Сумите се движат между 300 и 500 лв., защото повечето коли са стари. Щетите по домовете също не са изплатени. Там доскоро се чакаше да приключи комплексна експертна оценка за пораженията, която да бъде ползвана за база от застрахователите, а сега тече срокът за обжалване на заключенията на архитектите. 

В Бисер с полици са само няколко от новите къщи

Наводненията, сполетели село Странско и цялата община Димитровград в началото на септември, няма да бръкнат в джоба на застрахователите. Причината е, че нито един от засегнатите частни имоти не е бил застрахован.

„Нямаме застраховки, защото парите така или иначе не стигат, не можем да отделим средства и за това“, е най-честото оправдание на местните. Нито една от 23-те пострадали къщи не е застрахована. „Там живеят предимно стари хора с пенсии по 150-200 лева, които нямат пари за такива работи, пък и не ги разбират“, каза кметът на Странско Фильо Стоев.

Другото страшно бедствие, сполетяло харманлийското село Бисер на 6 февруари 2012-а, също свари жителите му без застраховки. При потопа, отнел живота на 6 души, бяха засегнати над 100 къщи. Оказа се, че само домът на Мариана Дамянова е имал полица преди потопа. За съжаление жената беше закъсняла с вноската за 2012-а и бедствието я свари с невалиден договор. Сега само няколко от новите 32 къщи, които бяха построени с около 3 млн. лева дарения по линия на БЧК, са застраховани въпреки горчивия опит отпреди две години.  /"ПЕТЕЛ"

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
sv (преди 8 години)
Рейтинг: 836 | Одобрение: -4
Предвидлив човек
5
1
teodor999 (преди 8 години)
Рейтинг: 7551 | Одобрение: -649
Еми,след като е плащал застраховка...
1
0
krasko (преди 8 години)
Рейтинг: 15556 | Одобрение: 5176
въобще не ги съжалявам застрахователите.......когато няма бедствия ,всичко отива по джобовете им........ще плащат..........!
5
3
Cigarata (преди 8 години)
Рейтинг: 2505 | Одобрение: -155
Ами хората не ги застраховат, не, защото не са си взели поука, а по - скоро, защото са прекалено бедни. За да отделят и пари за застраховка. Надяват се, че това няма пак да им се случи, молят се - и това е.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама