Потребители се оплакват от удар върху личните данни в Ковид пандемията

25.01.2022 / 15:10 1

Снимка Pixabay

COVID-19 пандемията удари и личните данни. Близо една пета от становищата на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) през 2021 г. са за здравеопазването. Така след проверка в бившата болница в старозагорското с. Радунци са били открити над 65 000 изоставени медицински досиета и над 3000 трудови досиета. Запазила се е и тенденцията на нарастване на броя на разглежданите казуси, свързани с въздействия и ограничения, произтичащи от извънредните обстоятелства, пред които сме изправени заради пандемията от COVID-19, съобщиха за "Монитор“ от надзорния орган.

През миналата година в комисията са постъпили 487 сигнала, искания и запитвания по актуални въпроси във връзка с обработването на лични данни и изложени твърдения за нарушения на Регламента и Закона за защита на личните данни. От тях са отработени 468, като на всички податели са изпратени отговори. Комисията е отговорила писмено на 100 запитвания за начина на упражняване на правото на жалба. Допълнително над 800 са жалбите на физически лица, съдържащи твърдения за нарушения при обработване на личните им данни.

Най-много данни са получени срещу администратори на лични данни, предоставящи интернет услуги - 120. 

На второ място са сигналите за евентуално незаконосъобразно обработване на лични данни от органи на държавната администрация – 42, последвани от администратори на лични данни, осъществяващи видеонаблюдение – 28. Сигнали са получени за обработване на лични данни в областта на здравеопазването – 27, телекомуникациите – 27, за целите на директния маркетинг – 21, в сферата на банковото дело – 16, срещу медии – 16. При жалбите преобладаващ брой са тези с твърдения за неправомерно обработване на лични данни посредством видеонаблюдение.

От началото на 2021 г. са назначени 227 проверки на място по повод постъпили в КЗЛД жалби, искания и сигнали, от които извършени 206.

След разгледани сигнали са издадени 64 решения на КЗЛД за налагане на корективни мерки – 19 предупреждения, 7 официални предупреждения, 38 разпореждания. Съставени са 5 акта за установяване на административни нарушения. Издадени са 4 наказателни постановления.

Наложените санкции след извършените проверки са 319 000 лева. От издадените наказателни постановления едно е влязло в сила и платено, 3 са обжалвани.

В резултат на образувани административни производства по постъпили жалби комисията се е произнесла с 479 решения, включително и по жалби от предходната година.

КЗЛД не води статистика от кои градове в страната постъпват най-много жалби и сигнали. Но най-много проверки на място са извършени в София – 95, Варна – 15, Пловдив – 11.
 

Цялата тема ТУК! Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
roskata28 (преди 10 месеца)
Рейтинг: 7055 | Одобрение: 2135
Тепърва ще четем подобни неща. 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама