Потвърдено е и от Върховния съд: Ето как ни лъжат в магазините за цената на кашкавала и още 10 продукта!

09.01.2017 / 10:39 12

Снимка: Булфото, архив

Върховният касационен съд потвърди с окончателно решение колективен иск на Комисията за защита на потребителите (КЗП) срещу търговска верига за хранителни стоки, която е заблуждавала клиентите с две различни цени за един и същи продукт, както и с поставянето на една цена на рафта в магазина и маркирането на друга на касата, съобщиха от комисията.

До завеждането на колективния иск се е стигнало поради нарушаване на влязла в сила заповед на КЗП за забрана прилагането от търговеца на цитираните нелоялни практики.

Проверка на контролния орган в няколко обекта на въпросната верига установи, че потребителите може да заплатят с до 4 лв. над обявената върху опаковката цена при покупка на предварителни разфасовки на млечни продукти. Предпоставка за това е разминаването между цената върху продуктовата опаковка, която обикновено ориентира клиента при вземането му на решение за покупка, и посочената на рафта цена, която се маркира на касата и в общия случай е с около два лева по-висока. Например, при поставена върху вакуумната опаковка на кашкавал цена 12,29 лв. за килограм и 2,26 лв. за разфасовка от 192 гр. маркираната на касата цена за килограм е 14,34 лв. и 2,76 лв. за количеството в опаковката. Това означава, че потребителят ще плати за килограм с над 2 лв. повече, отколкото очаква.

Нарушението е констатирано за около десет вида от изложените на щанда продукти, от които към момента на проверките са били налични близо общо 200 разфасовки. В някои случаи дори е установено, че върху опаковките на предварителни разфасовки от един вид продукт е поставена различна цена за килограм.

Друго регистрирано нарушение при този търговец е обявяването на по-ниски цени на щанда от маркираните на касата.

Комисията е забранила описаните нелоялни практики със заповед, потвърдена от съда. Нова проверка след влизането в сила на разпоредбата показва, че търговецът продължава да извършва същите нарушения. Следващата предприета от КЗП стъпка е завеждането на колективния иск. С потвърждаването му ВКС задължава търговеца да не прилага в бъдеще тези практики. Решението на ВКС е публикувано на официалната интернет страница на КЗП.

Съвети към потребителите:

Сравнявайте цената върху опаковката с тази на щанда.

Следете маркирането на продуктите на касата.

При две различни цени за една и съща стока или маркирането на по-висока от обявената цена, поискайте разяснения. Съмнявате ли се за заблуда, откажете се от покупката.

Препоръки към търговците:

Не се допускат две различни цени за една и съща стока в търговския обект.

Маркираната на касата цена трябва да съвпада с предварително обявената.

Цените на предварителните разфасовки се поставят върху опаковките или в непосредствена близост, отнасят се за съответната мерна единица и разфасовката, ако е различна от нея, или за брой.Отвориха къщата, където никой не е живял 30 години: Това, което откриха в нея, наистина ги остави без думи! 

ВЛЕЗ И ВИЖ!

Влез сега в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук" -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

 https://www.facebook.com/groups/157731821468957/

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама  http://petel.bg/advertising-rates.html

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
съвет (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Абсолютно всички търговски вериги използват факта, че хората нямат навик да си проверяват касовите бележки. Спестил съм си доста пари само защото винаги задължително го правя. Случвало ми се е и в Кауфланд, и в Лидл, и в Метро. Маркирали са ми два пъти едно след друго пакет месо от витрината за цена над 10 лв. и тъй като е теглено на везна и няма начин да са два абсолютно еднакви къса месо, ми върнаха парите. Маркирали са ми земелки на цената на банички. В Лидл пък задължително предварително си тегля зеленчуците и плодовете на контролната везна, защото са ми изкарвали напр. гъби с по 200-300г повече от реалното тегло, т.е. с 1 и повече лева отгоре. Пак там ми се е случвало да купя нещо на промоция, което в касовата бележка се оказва на редовна цена. Върнах го веднага! Не защото разликата е била кой знае колко голяма, а защото въпросът е принципен! "МЕН ЩЕ МЕ ЦАКАТ ТЕ С ТОПЛА БИРА!" ААААААААААА :devil:
2
0
НИКИ (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 НЯКОЛКО ПЪТИ ЗАБЕЛЯЗАХ ТАКИВА НЕСЪОТВЕТСТВИЯ В  КАУФЛАНДА ПОД ЗАТВОРА ВЪВ ВАРНА. ЛЮТЕНИЦА, ВИНО И ОТ ВИТРИНАТА ЗА КОЛБАСИ.
3
0
аз (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
В СБА редовно има несъответствия между обявена и маркирана цена.Лъжат също и с промоциите
2
1
Издислав (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Йордек не са копирали цялото съдържание на статията. Цитат: "КЗП не съобщава името на веригата, но в решението на съда по казуса се вижда, че наименованието му е изписано със съкращението "Т-М.". Според мнозина потребители става дума за веригата с тези инициали "Т-Маркет"."
5
0
plabov1080 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 40815 | Одобрение: 8685
И какво пречеше поне да се напише коя е веригата???
5
0
lili (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
V BILA postoiano se polu4ava nesaotvetstvie mejdu obiavena tsena i tsena na kasata.
8
1
Гато Шибасаки (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
НЕ КУПУВАМ КАШКАВАЛ ЗАЩОТО ВСИЧКИЯ Е МЕНТЕ ОТ ПАЛМОВО МАСЛО
8
1
peshko (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
CBA е практика, но вече го правят без да искат защото и без това са зле. Понякога съм плащал по-малко заради несъответствия. Стоковедите им са приемчици и управители едновременно. Това в случаите когато не заместват на касата.
6
0
не разбирам (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
.....Нова проверка след влизането в сила на разпоредбата показва, че търговецът продължава да извършва същите нарушения. Следващата предприета от КЗП стъпка е завеждането на колективния иск. С потвърждаването му ВКС задължава търговеца да не прилага в бъдеще тези практики.......  т.е.  "мило другарче не прави така" ??!!  Ами при подобни санкции клонящи към нула, така ще е.
11
1
А името е... (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Кауфланд.Внимавайте там.
9
0
motoristka (преди 8 месеца)
Рейтинг: 55850 | Одобрение: 27925
Всички вериги го правят това, въпросът е, кого хващат.... В СБА такива несъответствия  се случват редовно....
16
0
бате Любо (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Я сега щом вече е крайно решението кажете коя е веригата!
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2017 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама