Повече пари за студентите в специалности, към които бизнесът има интерес

08.03.2016 / 21:22 2

Повече пари за студентите в специалности, към които бизнесът има интерес. Предложението идва от Министерството на образованието и е заложено като допълнителен стимул за по-голям прием в някои специалности. 

Битката за повече нужни кадри продължава. Желанието на държавата е да привлече студенти в три области – математика, информатика и комуникационна и компютърна техника, предава Нова тв.

 

2000 лева за един студент – толкова предлага държавата на университетите, които приемат повече от предвидения план. С допълнителните финансови стимули министерството си поставя една цел - да увеличи приема с поне 300 студенти.

 

От 3000 места за математици - свободните са над 2600. При компютърните науки ситуацията е подобна. Капацитетът на университетите е за около 10 000 студенти. Търсят се над 5000. В IT сектора се търсят 29 000 кадри тази година, въпреки високото заплащане. 

 

Приоритетни за държавата ще са общо 31 направления. Това означава, че кадрите са изключително нужни за бизнеса. Сред тях са педагогиката, машинното инженерство и металургията. Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
vasil (преди 6 години)
Рейтинг: 10 | Одобрение: 0
Търсят се 29 000 специалисти... Ами аз миналата година завърших Компютърни системи и технологии и не мога да си намеря работа. Кандидатствам по-обяви, но за сега не ми се е обадила нито една фирма Намусен
1
1
Losh (преди 6 години)
Рейтинг: 41320 | Одобрение: 11485
Тия въздушните статистики ги знаем , развей прах с пръдня . . . говорете ги на 14 годишните мечтателки . . .

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама