Повечето cтyдeнти y нac готови да работят срещу 2 000 лeвa стартова заплата

14.04.2020 / 12:33 1

Снимка: Pexels

Половината студенти у нас искат да започнат работа с начална заплата между 1 200 и 2 000 лева. А по-голямата част от тях казват, че желаят стартовото им възнаграждение да бъде дори по-високо - между 1 500 и 2 000 лева. Това показват данни от изследването "Най-желаният работодател в България", проведено през месец февруари 2020 година по поръчка на "Българската асоциация за управление на хора" (БАУХ) и "Българското дружество за връзки с обществеността" (БДВО), пише Money.bg.

Според данните 7% от студентите у нас искат стартова заплата над 2 500 лева, а 11% - между 2 000 и 2 500 лева.

Най-голям дял от студентите, а именно 27% от всички запитани, посочват, че искат началното им възнаграждение да бъде между 1 500 и 2 000 лева.

22% застават зад желанието си да започнат работа за сума между 1 200 и 1 500 лева, а 15% искат заплатата им да бъде между 1 000 и 1 200 лева.

Снимка 475748

Източник: "Тренд"

Данните показват още, че сигурността и стабилността са сред ключовите фактори за младите хора при избор на работно място, особено по време на пандемията на новия коронавирус, която оказва сериозно влияние върху пазара на труда у нас. Именно заради това факторите сигурност и стабилност на работното място придобиват още по-голяма важност.

Най-голяма част от студентите посочват като най-важен фактор нивото на възнаграждение. Това е водещ критерии за 83% от анкетираните.

57% от запитаните казват, че сред най-важните фактори за тях е бъдещето кариерно развитие в съответната фирма, а около 50% държат много на сигурността и стабилността на работното място и естеството на самата работа. Над 40% от респондентите отбелязват като ключови фактори баланса между личния живот и работата, както и скоростта на израстване във фирмата.

Възможността за личностно развитие, гъвкавото работно време и местоположението на работното място са важни за около една трета от запитаните. 19% са посочили като ключов фактор възможността за дистанционна работа, а едва 18% от анкетираните са обявили, че се интересуват от репутацията на работодателя при започването на работа и качеството на продукта, произвеждан от компанията.

Снимка 475749

Източник: "Тренд"

Иначе студентите вярват, че у нас има компании, които отговарят на техните изисквания за добро работно място. Това са заяви 78% от запитаните, а според 62% в България може да се намери и "идеалната работа".

На другия полюс - 21% от студентите са убедени, че у нас няма подходящи работодатели, които да покриват критериите им, а 10% са на мнение, че "идеалната работа" не може да се намери в страната ни.

На първите пет места в класацията за най-желани от студентите работодатели попадат 11 фирми от сфери като бързооборотните стоки, телекомуникациите, технологиите, авиацията, горивата и фармацията.

Топ 5 на най-желаните работодатели в България:

  1. Кока Кола 
  2. А1 България и Летище София
  3. Vivacom и Теленор България
  4. IBM България, Лукойл България, Лукойл Нефтохим Бургас, Nestle България, Sopharma
  5. Hewlett Packard GDBC

 

Данните открояват още няколко тенденции. Основните мотиватори за работа на новото поколение на пазара на труда са справедливото възнаграждение (69%), научаването на нови неща и саморазвитието (68%), оценяването на усилията от страна на работодателя (51%) и връзката между личните постижения и възможностите за растеж (50%).

Оказва се също така, че 19% от българските студенти заявяват ясно, че желаят да работят за българска компания, а 21% - за чуждестранна. Произхода на фирмата няма значение за 41% от респондентите, а 19% не могат да отговорят на този въпрос.

В по-голямата си част следващите редовно обучение студенти биха искали да работят по специалността си. Това заявяват 77% от запитаните, а 5% желаят да загърбят специалността си.

Проучването е проведено от социологическа агенция "Тренд" между 1 004 студенти редовно обучение - бакалавърска и магистърска степен.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
бачо Кольо (преди 6 месеца)
Рейтинг: 3990 | Одобрение: 1255
Изплезване
Колкото повече,толкова повече!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама