Прах за пране и шампоани - на Запад добре, у нас - зле

06.02.2018 / 20:14 0

Двоен стандарт има не само при храните, но и при козметиката и перилните препарати. Това потвърди евродепутатът от ЕНП Емил Радев. Въпросът се очаква да повдигне днес и омбудсманът Мая Манолова.

В края на април пък ще бъде проведен голям европейски форум за двойните стандарти, организиран от омбудсмана, министрите на икономиката, на земеделието, Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ), Комисията за защита на потребителите (КДП), съобщава "Монитор".Проявата ще бъде под патронажа на премиера Борисов.

"Наблюдават се отклонения от стандартите не само при храните, но и при други потребителски стоки, сред които са често използваните козметика и перилни препарати“, каза евродепутатът от ЕНП Емил Радев.

"Там нашият потребител също вижда големи разлики в купеното от Западна Европа и предлаганото в България", каза той.

"Трябва да има кардинално решение в рамките на ЕС на проблема с двойните стандарти и при храните, и за козметиката и за автомобилите", добави евродепутатът.

Той обясни, че от Европарламента непрекъснато притискат ЕК да изготви законодателно предложение срещу двойните стандарти, защото без промени на законите на ниво ЕС, без даване на изрични пълномощия на европейски орган, проблемът няма да намери нужното решение.

Шефът на "Активни потребители" Богомил Николов подкрепи битката: "Колкото повече продукти се изследват, толкова по-добре за потребителите, които по този начин ще получават повече информация какво купуват".

Според него ако въпросът с двойните стандарти не се реши законодателно на ниво в ЕС или пък много се забави, информацията ще е единственото спасение за потребителите.

"На базата на информираността си те могат да въздействат на пазара чрез отказа си да купуват една или друга стока. Лично аз така постъпвам. Видя ли нелоялно отношение от някоя фирма спирам да купувам стоките й", каза още Николов.

Той съобщи, че през лятото на миналата година в Хърватия са правени проверки за двоен стандарт и на перилни препарати и са били установени разлики.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама