Правителството се готви за масово нахлуване на бежанци

22.10.2016 / 05:00 13

Сега бг

Вътрешният министър Румяна Бъчварова е издала заповед, с която е активирана втора степен на опасност за българо-турската граница по Националния план за действие при извънредни ситуации. Заповедта е подписана преди няколко дни. Втората степен на опасност изисква "подготовката на условия, ако се случи третата степен - масово нахлуване на бежанци". 
"Една от мерките в тази степен на опасност е да се създадат условия за безпроблемно настаняване на бежанци в центрове от временен тип - фургони, за да могат да бъдат проверявани, без да се нарушава процедурата, защото не можем да пренебрегнем тази опасност", обясни Бъчварова в парламента вчера. Лагерите ще бъдат три, ще са разположени по южната граница и ще са от затворен тип, за да не могат мигрантите да се разхождат свободно. Първият от новите лагери най-вероятно ще бъде в елховското с. Бояново. В сряда правителството прехвърли огромен военен имот там на областния управител, а местните жители вече възроптаха и се готвят за протести. 

Заповедта на Бъчварова е знак, че има сериозна промяна в обстановката, щом се налага повишаване на степента на опасност. Само преди седмица тя обясняваше, че всичко е под контрол, че има намаление и на регистрираните лица, които искат бежански статут, и на нелегалните мигранти като цяло в сравнение с миналата година. Думите й обаче бяха в противоречие с данните за центровете за временно настаняване - тези на МВР са препълнени над 200%, а на Агенцията за бежанци - над 120%. Те се сблъскваха и с постоянните напомняния на премиера Бойко Борисов, че на 40 км от българската граница има 2 млн. бежанци, които турският президент Реджеп Ердоган може да пусне към България. 

Не става ясно дали МВР има някаква нова оперативна или дипломатическа информация. Официалното обяснение е, че мерките се налагат, защото преди няколко дни Ердоган заяви, че само до декември ще контролира бежанските потоци към Европа. "Усилията ни са да бъдем подготвени, ако има такова извънредно събитие", заяви Бъчварова.

Опасенията, че има сериозен риск за бежанска вълна бяха засилени и от военния министър Николай Ненчев. "Бежанската криза е проблем, който пряко застрашава националната сигурност на България, и ще бъдем изключително сериозно отдадени на задачите, свързани с охраната на държавната граница", обяви Ненчев в Малко Търново, цитиран от пресцентъра на МО. Това стана след срещата му с командирите на военните формирования и военнослужещите, които имат отговорности към опазването на границата. 

"Подготвяме се за дългосрочна мисия и ще направим всичко възможно, както и досега, за да отговорим на предизвикателствата и да гарантираме сигурността и спокойствието на българските граждани", подчерта Ненчев и поясни, че информацията за обстановката в Афганистан, Сирия, Ирак, Иран, Либия не е оптимистична. Министърът посочи, че при необходимост в района на държавната граница могат да бъдат предислоцирани в рамките на няколко часа близо 2000 военнослужещи, подготвени за изпълнение на задачи по нейната охрана. "Виждам, че хората от малките населени места в пограничните райони са спокойни, когато нашите момчета са около тях", заявил още той. Ненчев разкри вчера, че само за месец военнослужещите от Сухопътните войски, разположени в пограничния район до Малко Търново, са предотвратили навлизането на близо 350 мигранти в България. 

Командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов обясни, че военнослужещите от Сухопътните войски изпълняват задачи по охраната на българо-турската граница от Свиленград до Резово. Те патрулират съвместно със служители от Граничната полиция, устройват секретни постове и извършват денонощни наблюдения, за да предотвратят опитите за незаконно преминаване на границата. 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
9
2
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 151015 | Одобрение: 59100
Правителството е готово......А границата подготвена ли е ?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама