Правната комисия реши: До 5 години затвор за домашно насилие

08.11.2018 / 20:53 1

Домашното насилие вече е престъпление и влиза в Наказателния кодекс. Това решиха единодушно депутатите от Правната комисия в парламента, съобщава Нова тв.

Домашното насилие вече ще се наказва със затвор до 5 години. Освен боя и шамарите, под ударите на закона попада и психическият тормоз. За него накзанието може да стигне до година условно. Промените са по инициативана председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Статистиката сочи, че всяка четвърта жена у нас е жертва на тормоз у дома. Една от жертвите застана пред камерата на NOVA.

„Казваше, че му давам поводи за ревност, а аз никога не съм. Той ревнуваше дори от баща си. Аз не разговарях с никой, който беше мъж“, споделя жената.

Така минали шест години, родили им се две деца. Насилникът започнал обаче започнал да бие половинката си дори пред децата.

„Имах цицина, колкото юмрук на главата си, той ме удари с чук. Аз бях на колене и му се молех да спре. Не исках да ме наранява пред децата и молех само да не е пред тях“, казва потърпевшата.

Решението да го напусне взела, след като я изгонил от жилището, в което живеели. Оставил я на улицата. Взел децата при себе си. Съдът издал за нея и децата, които са в риск, заповед за незабавна защита. В нея пише, че не може да доближава децата и нея на по-малко от 100 метра. Прокуратурата и МВР обаче отказали да я изпълнят.

За хилядите бити жени у нас очите си затваря и обществото.

„Когато той ме биеше, всички комшии чуваха и никой не се обажда на 112. Той ме е бил и в центъра на курортен град“, споделя потърпевшата.

Сега властта се е заела да помогне като най-накрая разпише като престъпление в Накзателния кодес домашното насилие. Според правосъдния министър Цецка Цачева зад жертвите ще застане „цялата държавна машина“.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
Борисов (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
След, като, НИЕ от БКП размазахме със  законите си отговорностите за мъже и жени в домашна обстановка, ще можем да съдим наред, хорицата, които сме довели до депресия с ограничени доходи и непосилни сметки, 15 лева за ток ли, при комунизма, за три месеца, плащахте ги с три-чети надника, вижте сега как сте при капитализма и феодализма, с три надника от месеца не можете тока да си платите, ами водата, парното, данъците а за храна, ще са карате и биете докато богатшите, моите хора, горят по 50-60 лева бензин за скъпите си коли, струващи по 50-60000 лева, затова бащите ще убиват децата си, това не е случайно, а е плод на нашето отлично управление на държавата.  
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама