Преди 7 години Пламен Горанов пламна пред община Варна

20.02.2020 / 11:16 3

На 20 февруари 2013 година варненецът Пламен Горанов пламна пред сградата на община Варна. Инцидентът, определен от разследващите и прокуратурата като "самозапалване", доведе до смъртта му на 3 март.


Горанов е роден през 1976 година. Завършва Варненския икономически техникум, след това учи в Стопанската академия в Свищов. След 2006 г. се занимава с височинна изолация във Варна, Сливен и Добрич.

На 20 февруари 2013 г., около два часа преди за започне заседание на Общински съвет - Варна за приемане на местния бюджета, Пламен Горанов отива да протестира сам пред централния вход на сградата с плакат, на който пише: „Оставка на Киро и всички общински съветници до 17 ч. на 20 февруари 2013 г.“ Залива се със запалителна течност и започва да чака пристигането на съветниците и служителите на общината. Пламва окоро 7:30 часа.

Преди да умре, Пламен Горанов няколко пъти заявява, че намерението му не е било да се самоубива. Според най-близките му приятели Пламен умира поради грешка в плана си и не е искал да се самоубива. Според заявление на прокуратурата Пламен Горанов е пламнал при конфликт с охраната на община Варна. Въпреки че бяха официално поискани от близки и приятели на Пламен, записите от камерите пред община Варна не бяха споделени с обществото, дори и след приключване на следствието месеци по-късно.
С изгаряния от около 80% по цялото тяло, почива на 3 март 2013 г. около 20:30 ч. във Варненска Военноморска болница.

След самозапалването и гибелта на Пламен Горанов кметът Кирил Йорданов е подложен на силен обществен натиск, който довежда до неговата оставка. Общинският съвет обаче отказва да подаде оставка въпреки последвалия граждански натиск.
На 5 март 2013 година варненци започват издигането на грамада от камъни пред централния вход на община Варна, която общинските власти се опитват безуспешно да премахнат.
Датата 6 март 2013 г., три дни след смъртта му, е обявена за ден на национален траур. Решението е обявено от тогавашния министър-председател Бойко Борисов след "неприсъствено заседание" на правителството, което е в оставка от 20 февруари. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
4udovi6teto (преди 3 години)
Рейтинг: 36500 | Одобрение: 9445
Всуе си отиде това младо момче... кво се промени във Варна след неговата гибел - 7 години по-късно?:errm:
Валери Станков
0
2
OF (преди 3 години)
Рейтинг: 595 | Одобрение: -155
А В КОРИДОРИТЕ НА ОБЩИНА ВАРНА НЯМА ПОЖАРОГАСИТЕЛ ЛИ, ИЛИ ПОЧИНАЛ ПЛАМЕН ГОРАНОВ Е ПО ЕФЕКТЕН, ТАКА ЗАДАЧИТЕ ВИ ДА ВСЯВАТЕ ПАНИКА, БЕЗРЕДИЦИ И ХАОС СА ПО ЯРКИ- ЕХ ДРУГАРИ ЧЕРВЕНИ БИЗНЕСМЕНИ- ЛОШАВА РАБОТА- НЕКА ВИ ТЕЖИ НА СЪВЕСТТА СМЪРТТА НА ТОЯ МЛАД ЧОВЕК.
OK

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама