php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama

Преди 77 години български войници извършват клането на децата в Ястребино

21.12.2020 / 10:19 6

Клането в Ястребино, което е по-известно с убийството на шестте ястребинчета е разстрел, извършено на вчерашната дата 20 декември 1943 г.

Убити са 18 души, от които 6 са деца, като предлогът за това е укриване и подпомагане на партизани.

Екзекуцията е извършена от наборни войници на Втора картечна рота на 19-и пехотен шуменски полк, ръководена от запасния подпоручик Коста Йорданов.

Подпоручик Йорданов в цивилния живот е учител, баща на две деца. Акцията е в изпълнение на писмена заповед да се изтребят помагачите и близките на нелегалните, с цел да се прекъснат връзките им с базите за подкрепа в разгара на зимата. Подпоручик Костадин Йорданов получава заповедта от командира на полка. Йорданов събира роднините на нелегалните от селото – няколко семейства с жените, децата и дядовците и ги нарежда на селския мегдан. Подкарват ги извън селото и в един дол ги разстрелват.

Йорданов се престарава, като на място издава устна заповед за разстрел на жените и децата заедно с мъжете и старците. Часове след разстрела идва нова заповед акцията да бъде отменена, но твърде късно. Жертвите сред децата са:

Стойне (7 г.), Иван (9 г.), Надежда (12 г.); Димитринка (11 г.), близначките Ценка и Цветанка (13 г.).

Убитите 18 души са от 6 различни семейства. Общото между тях е, че от всяко семейство има по един партизанин. Останалите жертви са: Стойне Станков, на 75 г., и съпругата му Наста, на 70 г., Рангел Дончев, на 57 г., и съпругата му Мара на 58 г. Петър Калайджийски, на 50 г. и съпругата му Стоянка, на 48 г., Иван Димитров Янков, на 55 г. и съпругата му Марийка, на 45 г., Петко Стоичков, на 56 г., и съпругата му Лазарка, на 51 г., Димитър Богословов, на 48 г., и съпругата му Станка, на 42 г. След разстрела всички са заровени в плитък гроб, който на следващия ден е разкопан, а телата на убитите са изгорени на клада за да се прикрият следите от престъплението.

След Деветосептемврийския преврат от 1944 година част от извършителите на убийствата са съдени от т.нар. Народен съд, като получават относително леки присъди.

Днес на мястото, където са разстреляни 18-те души от с. Ястребино, има паметник. Той е издигнат през август 1946 г.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
kris (преди 9 месеца)
Рейтинг: 210838 | Одобрение: 17983
Познавам Йорданов от началото на прехода, когато бях в партията на Дертлиев и още тогава го обсъждахме като част от келепира в политиката, загърбил националните интереси и превърнал се в колаборационист и радикал-демократ, напреднал с гласовете на БСП....Само, че той съвсем забрави кой го набута в СДС и точно той пусна в ход "площадния антикомунизъм" и се изживяваше като "професионален антикомунист и антируснак"....За явната връзка с ДС няма да говоря, само ще я спомена за тези които не са чували за нея и затова не ме интересува какво бил завършил и какви книги бил написал....За мен това същество/не казвам човек / винаги ще си остане един предател и нагаждач, мислещ само и единствено за своите лични интереси.....!! И трябва да не забравяте, че този убиец на деца от 1943 е всъщност чичо на Ал Йо.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
0
nimfa1925 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 15834 | Одобрение: 3529
Които са  давали командите тогава ,сега командват наследниците им.
4444444
2
0
Варна (преди 9 месеца)
Рейтинг: 89394 | Одобрение: 38654
А да знаеш че не е добре да четеш всяка фашистка фалшива новина по форумите
Властта е власт над хората, над тялото, но най-главното над разума. Властта над материята, над външната реалност, както вие бихте я нарекли няма значение. - Джордж Оруел
0
6
Уйо (преди 9 месеца)
Рейтинг: 37956 | Одобрение: 8011
Варна, а да знаеш случайно, че командвалия разстрела е бил член на младежката организация на БКП? Че след 9-ти дори не му е предявено обвинение?
2
1
Варна (преди 9 месеца)
Рейтинг: 89394 | Одобрение: 38654
българските фашисти тука са избивали деца, а представете си какво е било в "администрираните" територии  
Властта е власт над хората, над тялото, но най-главното над разума. Властта над материята, над външната реалност, както вие бихте я нарекли няма значение. - Джордж Оруел

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik