Преди Великден: Недостиг на българско агнешко на пазара, ето как да различим прясното от замразеното месo

29.03.2018 / 09:20 4

Кадри:Нова тв

В навечерието на Великден се оказва, че има недостиг на българско агнешко на пазара.

За килограм живо тегло на фермите се плащат между 5 и 6 лева – повече от миналата година, установи проверка на Нова тв. В магазина обаче цената на килограм агнешко започва от 11-12 и достига до 16-17 лева. Тоест - от фермата до търговската мрежа месото поскъпва 2-3 пъти. Най-евтино цяло агне можем да купим в Благоевград, а най-скъпо – в София.

Грижите за животните са много, а субсидиите – малко, разказва животновъд от димитровградското село Добрич. А пазарът все повече е залят от вносно месо на по-ниски цени.

И за този Великден търговци ще се опитат да ни продават залежало агнешко от Нова Зеландия и Австралия. Някои от разфасовките били доставени в големите вериги още в началото на годината, преди да се изостри вниманието на контролните органи, разказват овцевъдите. По цената обаче трудно можем да се ориентираме, тъй като търговците предлагали размразеното на цените на свежото месо.

Прясното има розов цвят и е сочно. Старото агнешко пък е с потъмнели кости, казват експерти в рубриката на Георги Георгиев „На твоя страна”.

Колко захар има в менюто на децата? (ВИДЕО)

Ако все търговците си позволят да ни предлагат замразено месо като охладено, трябва да посочват датата на размразяване и с какъв срок е.

Цветомир Христов от Обединение „Български животновъди” казва, че няма да има достатъчно българско агнешко за великденската ни трапеза .

Великден е рано тази година, а много производители ще имат по-късно агнета за клане и за продажба на пазара. Популацията на овцете също намалява с всяка изминала година”, казва Христов.

Той каза още, че месо от Румъния се разфасова като българско. То се внася у нас на цена 3,50 – 4 лева за килограм живо тегло.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
kris (преди 6 години)
Рейтинг: 393021 | Одобрение: 67036
Всяка година, като се върна в България си купувам 2 агнета по около 20 кг изчистени, за 180 лв парчето,но миналата година моя снабдител беше продал всичко.....Приятел от Русе ми донесе 20 кг агне от Гюргево за 80 лв и не намерих никаква разлика от българското агнешко......Защо няма агнешко в България ли....? Минават изкупчиите и предлагат по 2 лв на живо тегло.....А на времето, 1986та България беше на 4то място в света/В СВЕТА,НЕ В ЕВРОПА/ след САЩ, Канада и Аржентина по износ на месо....! И не купувайте агнешко внесено от Нова Зеландия и Австралия.....Там колят овни по стара традиция от старата Англия......! В САЩ където продават само това, пробвах какво ли не докато го пека да стане сочно, но не става.....Агънцето си е агънце, а овена си е овен.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама