Преди месец Борисов съобщи за исторически пробив, за който България се е борила 104 години! Днес пък се разбра, че…

14.11.2017 / 20:04 1

Снимка Булфото

Преди месец премиерът Бойко Борисов съобщи за исторически пробив, за който България се е борила 104 години. Днес пък стана ясно, че до шест месеца ще има механизъм и ще се разработи нормативна база за прилагане на закона за малцинствата в Албания. Това се разбра от коментар на вицепрезидента Илияна Йотова, която е на визита в страната и проведе срещи тамошните държавни ръководители.  „Получих уверения от албанските институции, че ще се изучава български език в местата, където има компактно население от български произход“, обясни Йотова, цитирана от в. Монитор. 

В началото сме на много дълъг процес и на много работа, защото за първи път българското национално малцинство ще има тези права, коментира тя и изтъкна, че е било важно да получи тези гаранции. Йотова обясни, че ще се разработват механизми за включването на български език в средното училище, а не само в съботно-неделните училища.

Така щяла да се затвори веригата от средното училище, защото след завършването си голяма част от тези деца идвали да учат в университети в България. България за нас е традиционно, исторически приятелска страна, и това приятелство е доказано във всички времена, заяви от своя страна албанският държавен глава Илир Мета. Според него с приемането на закона Албания е показала, че е толерантна, открита страна, работеща за равноправието на всички свои граждани. В страната са щастливи, че именно България ще поеме председателството на ЕС. Според Мета именно една страна от региона като България погнала много за напредъка на държавите от региона по пътя към ЕС.

Смятаме, че България по време на нейното председателство на ЕС ще направи всичко възможно, за да успее да промотира европейския план на страните от целия регион, каза албанският президент.

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
партизанин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Драпа за ЕС Илирина,прави каквото му кажат.Това нас ни устройва.
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама