Предлагат на търг медальона на великия хан Омуртаг в Ню Йорк

14.01.2020 / 15:49 3

Една изключителна археологическа находка ще бъде предложена на търг в Ню Йорк утре. Става дума за златен медальон на един от най-значимите владетели на първата българска държава - хан Омуртаг, пише offnews.bg.


Украшението е истинска археологическа сензация. То представлява втори, но по-красив и с по-ясен отпечатък медальон, чието изображение съвпада с находка открита през 1975 г. при разкопки на Царевец от българския археолог Петър Славчев.

На въпросния медальон надписът гласи: „На кан сюбиги Омуртаг”. Върху медальона владетелят е облечен с атрибутите на византийските императори - с туника и хламида, като на дясното рамо тя е закопчана с фибула. На главата си има корона. На върха ѝ има кръст. В дясната си ръка канът държи кръст, а в другата торба с пръст. В случая става дума за символи на държавната власт, а не за религия. Според историческите извори великият владетел е преследвал християните и пламенно е почитал езическите богове.

От къде идва уникалният накит? 

В момента е ясно, че медальонът на великия хан е собственост на частен колекционер и че е с доказан произход. Дори и при малки съмнения за произход и иманярщина, находката отдавна щеше да е свалена от наддаването. Фактът, че това не се е случило, категорично показва, че въпросната вещ е напълно законна собственост.

Първото описание на този артефакт е отпреди 115 години. През 105 година основателят на българската археология Карел Шкорпил описва и скицира медальон от същата матрица като предлагания на утрешния търг и намерения на Царевец, който в момента се съхранява в Археологическия музей. След това следите на въпросната находка се губят. Напълно е възможно обаче меценатите утре да наддават именно за накита, открит от Карел Шкорпил.


Цената

Медальонът на ханът строител, останал в историята с надписа "...Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил...", бе обявен със стартова цена от 30 000 долара, а прогнозата бе, че ще бъде продаден за около 50 000 долара. Още преди да е стартирало наддаването обаче вече има 7 оферти за него, а най-високата цена е 40 000 долара. Това означава, че най-вероятно утре колекционери ще развържат кесиите и ще бъде постигната значително по-висока цена спрямо първоначалните очаквания. 

Неофициално се смята, че в търга ще се включат някои от най-богатите българи. Не е изключено в наддаването да се включи и българската държава. До момента официално потвърждение за подобна хипотеза няма. Но и няма как да има.

На въпрос на OFFNews от пресслужбата на Националния исторически музей ни препратиха към Министерство на културата, а оттам бяха повече от лаконични:

"Следим ситуацията и за момента се въздържаме от какъвто и да е коментар".

Дори и ведомството на Боил Банов да се включи в наддаването в Ню Йорк, би било голяма глупост да шуми по подобна чувствителна тема, тъй като това автоматично би надуло цената на уникалната находка. Всъщност министерството вече има опит с подобни търгове. Наскоро на наддаване във Виена доста изгодно бе закупен рядък портрет на първия български владетел след Освобождението - княз Александър I Батенберг.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Partizanin (преди 6 месеца)
Рейтинг: 13406 | Одобрение: 3146
Усмивка   Какво означава "..... собственост на частен колекционер и, че е с доказан произход." след като всичко открито на територията на държавата ни, е държавна собственост ? Чий УЙ дири в Ню Йорк и как е изнесен ? 
Добрый совет всем: Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама