Председателят на АИКБ: Бизнесът плаща по-малко данъци, защото плаща по-големи заплати

11.11.2019 / 11:02 3

Амбициозен – така председателят на АИКБ Васил Велев видя проекта за Бюджет 2020. Той посочи като по-щедър при разходите плана за бюджета и изрази съмнение, че заложените приходи щели да бъдат събрани, но видя и изсветляване на икономиката заради заложените по-високи приходи, пише "Актуално".


Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обаче посочи сегашния бюджет т.е. за тази година, като по-добър, от готвения за догодина. "Разходите не растат с този темп, с който искаме да видим", заяви той. Според него, бюджетът ще разпределя по-малко от БВП като процент, отколкото през тази година. Димитров видя и резерви в борбата със сивата икономика и посочи, че около 27-28 млрд. лева "се въртят на сиво". Ако това бъде обложено с осигуровки и данъци, сами ще видите за какви възможности говорим, каза синдикалният лидер, който настоя за преразглеждане на данъчната политика.

Освен това, Димитров беше категоричен, че бизнесът плаща два пъти по-малко данъци от хората. Пред БНТ Велев обясни, че бизнесът ще плати по-малко данъци, защото плаща повече заплати и има по-малка печалба. "Това е част от прегряването, по-скоро свръхамбицията на бюджета", каза Велев. И веднага наблегна на факта, че прогнозата на ЕК за българската икономика за догодина е с 0,3% по-ниска от тази на проектобюджета, като директно каза, че заложените в проектобюджета приходи едва ли ще бъдат събрани, затова било добре, че е заложено нулево салдо т.е. балансиран бюджет.

Пламен Димитров видя положителен знак за заплатите в управляваните от държавата сектори, но убедено повтори за пореден път, че при здравеопазването няма да има достатъчно увеличение на заплатите – по-конкретно при училищното здравеопазване, домове за социални услуги, където ръстът на заплатите щял да е само 10% и няма да стигне исканата от медицинските сестри надница от най-малко 900 лева месечно. "Очакваме протести в музикално-културния бранш", предупреди синдикалният лидер, защото там положението с парите било трагично.

Васил Велев пък посочи раздутия щат в МВР като проблем и обясни, че работодателите не подкрепят бюджета на НЗОК за догодина, защото логиката не е да има превенция, а хората да се разболяват. "Имаме прекомерно много болници на глава от населението, които не могат да изпълняват функциите си", заяви Велев и каза, че всеки трети болничен за работодателите е фалшив, като уточни, че се очаква увеличение на болничните догодина от 11%. "Съгласен съм донякъде", включи се и Димитров.

Искаме да видим капиталови разходи за кабинети, за спортни бази, за бази като цяло, както и стипендии, повече средства за библиотеките, повече извънкласни занимания в основното образование – това искат работодателите от бюджета. За пореден път беше повдигнат въпроса с минималната работна заплата - трябвало да се договаря по сектори, а не от държавата, като Пламен Димитров подкрепи тезата. Освен това, трябвало да има по-голяма квота за ваучери за храна, което нямало да увеличи натоварването на бюджета.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
15
2
kris (преди 3 седмици)
Рейтинг: 113320 | Одобрение: 5965
Какво значи тази каламбура....? Аааа...разбрах....Бизнесът ще плати големи данъци, ако спре да плаща заплати....Ясно...!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
6
1
MrBean (преди 3 седмици)
Рейтинг: 14166 | Одобрение: 3331
Абе Пламене,абе Димитров как да не растат разходите бе говедо? Ние останалите дето си плащаме и тока и водата сами го знаем. А магистралите дето и в неделя се строят не са ли разход?
4
2
... (преди 3 седмици)
Рейтинг: 8585 | Одобрение: 3695
haaa-haaa-ha, размя се пролетариата на развален руски

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама