Председателят на АИКБ: Бизнесът плаща по-малко данъци, защото плаща по-големи заплати

11.11.2019 / 11:02 3

Амбициозен – така председателят на АИКБ Васил Велев видя проекта за Бюджет 2020. Той посочи като по-щедър при разходите плана за бюджета и изрази съмнение, че заложените приходи щели да бъдат събрани, но видя и изсветляване на икономиката заради заложените по-високи приходи, пише "Актуално".


Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обаче посочи сегашния бюджет т.е. за тази година, като по-добър, от готвения за догодина. "Разходите не растат с този темп, с който искаме да видим", заяви той. Според него, бюджетът ще разпределя по-малко от БВП като процент, отколкото през тази година. Димитров видя и резерви в борбата със сивата икономика и посочи, че около 27-28 млрд. лева "се въртят на сиво". Ако това бъде обложено с осигуровки и данъци, сами ще видите за какви възможности говорим, каза синдикалният лидер, който настоя за преразглеждане на данъчната политика.

Освен това, Димитров беше категоричен, че бизнесът плаща два пъти по-малко данъци от хората. Пред БНТ Велев обясни, че бизнесът ще плати по-малко данъци, защото плаща повече заплати и има по-малка печалба. "Това е част от прегряването, по-скоро свръхамбицията на бюджета", каза Велев. И веднага наблегна на факта, че прогнозата на ЕК за българската икономика за догодина е с 0,3% по-ниска от тази на проектобюджета, като директно каза, че заложените в проектобюджета приходи едва ли ще бъдат събрани, затова било добре, че е заложено нулево салдо т.е. балансиран бюджет.

Пламен Димитров видя положителен знак за заплатите в управляваните от държавата сектори, но убедено повтори за пореден път, че при здравеопазването няма да има достатъчно увеличение на заплатите – по-конкретно при училищното здравеопазване, домове за социални услуги, където ръстът на заплатите щял да е само 10% и няма да стигне исканата от медицинските сестри надница от най-малко 900 лева месечно. "Очакваме протести в музикално-културния бранш", предупреди синдикалният лидер, защото там положението с парите било трагично.

Васил Велев пък посочи раздутия щат в МВР като проблем и обясни, че работодателите не подкрепят бюджета на НЗОК за догодина, защото логиката не е да има превенция, а хората да се разболяват. "Имаме прекомерно много болници на глава от населението, които не могат да изпълняват функциите си", заяви Велев и каза, че всеки трети болничен за работодателите е фалшив, като уточни, че се очаква увеличение на болничните догодина от 11%. "Съгласен съм донякъде", включи се и Димитров.

Искаме да видим капиталови разходи за кабинети, за спортни бази, за бази като цяло, както и стипендии, повече средства за библиотеките, повече извънкласни занимания в основното образование – това искат работодателите от бюджета. За пореден път беше повдигнат въпроса с минималната работна заплата - трябвало да се договаря по сектори, а не от държавата, като Пламен Димитров подкрепи тезата. Освен това, трябвало да има по-голяма квота за ваучери за храна, което нямало да увеличи натоварването на бюджета.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
15
2
kris (преди 8 месеца)
Рейтинг: 136936 | Одобрение: 856
Какво значи тази каламбура....? Аааа...разбрах....Бизнесът ще плати големи данъци, ако спре да плаща заплати....Ясно...!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
6
1
MrBean (преди 8 месеца)
Рейтинг: 33612 | Одобрение: 5077
Абе Пламене,абе Димитров как да не растат разходите бе говедо? Ние останалите дето си плащаме и тока и водата сами го знаем. А магистралите дето и в неделя се строят не са ли разход?
4
2
... (преди 8 месеца)
Рейтинг: 12238 | Одобрение: 4423
haaa-haaa-ha, размя се пролетариата на развален руски

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама