Представител на петролната и газова асоциация: Горивото няма да се стигне до 4 лева за литър

15.10.2023 / 13:40 2

Снимка Pixabay

Атаката на "Хамас" срещу Израел повиши цената на петрола, ето какво смятат експертите: 

„За съжаление към вчерашния ден наблюдавахме едно поскъпване в цената на суровината и то в рамките на 4-5 долара. Това се дължи на факта, че пазарите и борсите изпитват страх този конфликт да не навлезе в една по-сериозна фаза, която да доведе до ограничаване на количествата продукт. Светът и пазарите са много разтревожени“, заяви Светослав Бенчев от Петролната и газова асоциация, цитиран от bTV.

„Аз бих разгледал три варианта за развитие на конфликта. Единият е нещата да останат в този размер. Това означава една сухоземна операция в ивицата Газа, което би оставило цените на нива, подобни на тези, които виждаме днес. Вторият вариант е да има една проксивойна между Израел и един от доставчиците на пазара на суров нефт Иран. В такъв случай вероятно ще видим стойности на петрола малко под 100 долара. Третият и най-лош вариант е да видим една регионална война около Израел. Или спиране на танкери от Иран. Ще видим високи стойности. Някои анализатори говорят за 150-160 долара“, обясни той.

Според него горивото няма да се стигне до 4 лева за литър.

„Това са основните очаквания и най-важното нещо, към което е насочено нашето внимание е доколко ще се идентифицира напрежението. Виждаме едно покачване на петролните котировки, но то не беше чак толкова сериозно около 90 долара е сортът Брент. Има много вторични ефекти и дори невидими, но подобни ситуации имат много широко влияние“, каза икономистът Владимир Сиркаров.

Според него най-мрачният сценарий би бил този, ако се премине към директна конфронтация между Израел и Иран.

„Прогнозите са за 150 долара. Икономическият растеж ще се понижи до 1,7%. Агрегираните сметки са за 1 трилион загуба от нереализиран потенциал в икономически аспект“, добави Сиркаров.

По думите му може да се покачи инфлацията.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
skokos (преди 4 месеца)
Рейтинг: 7567 | Одобрение: 1382
А дано, ама надали.
4
0
бачо Кольо (преди 4 месеца)
Рейтинг: 16341 | Одобрение: 4541
То сега е много евтино,че за 4лв ми говорят!Ненаяли се!
Колкото повече,толкова повече!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама