Премиерът пред американски компании: България е входът към Европа

02.11.2023 / 18:42 6

снимка Булфото

Премиерът Николай Денков се изправи пред представители на 15 от най-големите американски компании. Страната ни е вход към Европа благодарение на географското си положение и границата с Турция, а заедно с доброто образование, което осигурява подготовката на таланти и експерти, предлага множество възможности за инвестиции, посочи той пред тях, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В нея взеха участие посланикът на Съединените американски щати (САЩ) в България Кенет Мертен и председателят на Американо-Централноевропейската бизнес асоциация Ерик Стюарт.

„Регионът ще се развива и искаме България да бъде централна част от този процес. Убеден съм, че можем да я превърнем в негов бранд. Страната ни е силна в множество сфери, сред които са на електрониката, информационните технологии, роботиката, медицина, автомобилната индустрия, отбранителната индустрия. Искаме да развием модерна европейска високотехнологичната индустрия. Имаме всички условия да направим нещо по-голямо. Затова търсим по-големи инвеститори като вас”, обърна се към участниците в срещата министър-председателят.

Николай Денков отбеляза икономическия растеж на България, въпреки пандемията и войната в Украйна. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни бележи ръст от 3,9% през 2022 г. 

В рамките на срещата беше изтъкнато същественото значение на политическата стабилност в страната за привличане на инвестиции и развитие на бизнес средата. Постигането на част от приоритетите на кабинета – приемането на страната ни в Шенгенското пространство, присъединяването ѝ към еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ще бъде база, върху която България ще развие своите възможности, увери делегацията министър-председателят.

Представителите на всяка една от компаниите разказаха за своята дейност и роля на пазара. Те са част от различни сектори - здравеопазване, отбрана, информационни и комуникационни технологии, банково дело и възобновяема енергия. „Впечатляващ спектър от компании. За някои от тях вече има идеи за бъдещо партньорство“, заяви акад. Денков.

Вчера президентът Румен Радев също се срещна с представителите на водещите американски компании. България предлага редица инвестиционни предимства - и като географско положение, и като условия за правене на бизнес, и като човешки потенциал и перспективи на фона на динамичните регионални и глобални, политически и икономически процеси, заяви държавният глава, предаде Дарик. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Ванката (преди 4 месеца)
Рейтинг: 44747 | Одобрение: 8867
България я искат в еврогейския съюз и нато защото е на пътя за Русия ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
5
0
kris (преди 4 месеца)
Рейтинг: 330178 | Одобрение: 51808
На плажа на Бахамите срещам едно  доста добре изглеждащо маце.....Забелязах татуировка тоно над плувките и : Exit only.....плувахме, забавлявахме се, допаднахме си.....Вечерта пийнахме, това онова и се оказа, че надписът е само ала, бала.....Та и при нас в България, кое е вход и кое е изход......? И кой е готов отново да ни го набримчи барабар с макарите......?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
0
skokos (преди 4 месеца)
Рейтинг: 7567 | Одобрение: 1382
Което си е вярно, вярно си е. Ама е забравил да уточни, че сме задния вход на Европа. Кой както иска да си го тълкува.
3
1
уйчо (преди 4 месеца)
Рейтинг: 88611 | Одобрение: 181
Изходно отверстие май...
1
5
MrBean (преди 4 месеца)
Рейтинг: 129482 | Одобрение: -1688
Гелосания каква компания е? Домусчиев имам предвид!
2
6
cron1 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 73813 | Одобрение: -8292
Хм, малко тесничък вход...:'(:dizzy::errm:
Марио Кроненберг

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама