"Пресс ТВ": Отказахме на МВР да разкрием източниците си на информация за полицейско насилие

08.04.2021 / 15:55 5

Автор: "Пресс ТВ"

Кадър: "Пресс ТВ"

Медийна група „Вис виталис“ потвърди традицията си да запазва анонимността на източниците си и отказа да разкрие информация за МВР относно граждански активист, предоставил видео в редакцията. Става въпрос за излъчения на 21 март 2021 г. на сайта ни www.presstv.bg материал със заглавие „Новини от вас: Брутално полицейско насилие при арест в Казанлък“, съдържащ любителски кадри от задържане с употреба на насилие от полицейски служители.

В отговор на писмо от ОД на МВР в Стара Загора с искане за информация за подателя на кадрите, МГ „Вис виталис“ уведоми институцията, че е подписала Етичния кодекс на българските медии, като по този начин се е ангажирала да не разкрива поверителните си източници на информация.

В МГ „Вис виталис“ изразяваме за пореден път убедеността си, че доверието на нашите източници и външните ни експерти е ключово важно за изпълнението на мисията ни на независима медия, призвана да информира обществото. Уважаваме правото на обществото да получава и разпространява достоверна информация, за да могат гражданите да играят активна роля в условията на прозрачна демокрация.

Още веднъж припомняме и че тайната на журналистическите източниците е защитена от разпоредбата на Хартата за основните права на Европейския съюз, по-конкретно от член 11 от нея,  от член 10 на Европейската конвенция за правата на човека и Препоръка №R (2000) 7 на Комитета на министрите на Съвета на Европа за защитата на тайната на журналистическите източници.

Не рядко в МГ „Вис виталис“ постъпва информация от лица, които желаят имената им да не бъдат разкривани. Защитата на тайната на източниците е значим принцип за свободата на изразяване и качественото информиране в контекста на правото на информация. Като професионален стандарт защитата на тайната на източниците фигурира в етичните кодекси на журналистиката на ЕС, този стандарт намира място и в международните правни актове и националните законодателства.

Конституцията на Република България предвижда, че международните договори, подписани, ратифицирани и влезли в сила за България, имат предимство пред вътрешното право.

Важно е и в този случай пак да се подчертае, че всеки има основното право на свобода на изразяване, достъп до информация и право на безопасност и сигурност.

Медийна група „Вис виталис“Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
MrBean (преди 2 седмици)
Рейтинг: 56486 | Одобрение: 8026
Аз не видях полицейско насилие,а БЕЗСИЛИЕ! А онзи дебил трябваше да го............
0
1
Голям праз (преди 2 седмици)
Рейтинг: 11949 | Одобрение: 2859
Не трябва да се обръща внимание на анонимни сигнали!!!
5
3
Гражданин Х (преди 2 седмици)
Рейтинг: 1331 | Одобрение: 366
:unsure: Сега милиционерите искат да претрепят онзи който е снимал. Гарантирано от ГЕРБ манталитета. 
Едно общество от овце с времето задължително ще създаде правителство от вълци.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама