Претоплените ориз и картофи са много опасни, алармира специалист

16.01.2020 / 16:49 2

Източник Фокус, снимка pixabay

Претоплените картофи и ориз могат да съдържат канцерогенни вещества, водещи до ракови заболявания. Това заяви доцент Дарина Найденова, диетолог във Варна, цитиран от "Фокус". 

По думите й, на вид безобидния навик да използваме микровълновата печка може да доведе до неблагоприятни последици.

„Ориза и картофите са склонни, както и месото между другото, при претопляне или продължително загряване, да се образуват едни опасни вещества в тях. 

Това са така наречените канцерогени. Те могат да провокират, особено при наличие на други рискови фактори, някои ракови заболявания. Така, че не е безобидно да се претопля нито едното, нито другото многократно“, съобщи доц. Дарина Найденова.

Тя обясни, че хората са склонни да приготвят голямо количество храна. Това помага в забързаното ежедневие на хората, които имат натоварен график и не могат готвят всеки ден. Затова тя препоръча на хората да претоплят само порцията, която ще консумират на едно хранене.

„Ако мога да дам съвет той е, че в тези студени дни може малко по-дълго да се съхранява храната, но това означава, да си затопляме само това, което ще изядем на едно хранене, а другата да си остава студена навън или в хладилника“, каза още тя.

По думите на доц. Дарина Найденова, съвременните хора не страдат от липса на калории, а от липса на витамини поради еднотипното хранене.

 



Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Уйо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 37556 | Одобрение: 8001
А кои са тези опасни и вредни вещества, които се синтезират при претоплянето, а не готвенето?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама