През първите четири месеца на 2015 г. ще работим за държавата

10.01.2015 / 23:18 1

През първите четири месеца на 2015 г. българите ще работят за държавата. До 2-ри май работещите у нас ще съберат достатъчно пари, за да платят данъците на хазната. От тази дата нататък нашенците ще започнат да работят за себе си, става ясно от публикация на Института за пазарна икономика (ИПИ).

„Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано – ние я наричаме ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day“, посочват още от института, цитирани от econ.bg

В публикацията се посочва, че през 2014 г. държавният бюджет е бил „сериозно изпуснат“. Поради тази причина средствата, които държавата получава от работещите граждани, няма да са достатъчни, за да покрият разходите.

“Ако продължим със символичната сметка, то от 2-ри до 13-ти май данъкоплатците ще бъдат наглед „освободени” от работа за държавата, но практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета. Тези 11 дни на своеобразна почивка характеризират бюджетния дефицит за 2015 г.”, обясняват от ИПИ.

Как се изчислява денят на свобода от правителството?

От ИПИ посочват, че за пресмятането на тази символична дата се съпоставят се приходите в консолидирания бюджет на държавата (без помощите) спрямо брутния вътрешен продукт (БВП). “Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през текущата годината. Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от джобовете на българските данъкоплатци – основно това са европейски средства”, обясняват от института.

За 2015 г. е заложено работещите хора в България да изработват средно по 226 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез заложените в държавния бюджет очаквания заБВП. “Така през текущата година са необходими 121 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от близо 2,5 млрд. лв.”, поясняват от ИПИ.

Какво значение има това за всеки отделен работещ човек?

От ИПИ обясняват, че данъчната тежест е различна за всеки един от работещите хора у нас. Съответно най-голяма е тя за тези, които изрядно си плащат данъците, внасят си осигуровките, както и купуват повече, а оттам осигуряват повече средства от ДДС и акцизи.

“За тези българи, които могат да бъдат определени като „средна класа”, денят на свобода от правителството може да дойде дори през лятото. От друга страна за българите, които не работят или просто работят „на сиво”, денят на свобода от правителството идва много по-рано”, се посочва в публикацията.

Сметките показват, че нашенците ще отделят най-много дни през 2015 г., за да осигурят необходимите приходи от ДДС – 35 дни. 19 дни ще са нужни за приходите от акцизи. За осигуровките - 30 дни, 21 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за 7 дни. Други 8 дни ще работим, само за да си платим държавните и общински такси.

Има ли повод да празнуваме?

“През последните години българският данъкоплатец няма особени поводи да се наслаждава на деня на свобода от правителството. През последните 5-6 години, тоест след настъпването на кризата през 2009 г., нито един данък в страната не е бил намален. Напротив, данъчната тежест се увеличава чрез въвеждане на нови данъци (като данък "лихва"), покачване на акцизи и нарастване на осигурителната тежест (вдигането на осигурителните прагове). На фона на тези лоши новини за родния данъкоплатец, държавата трупа големи дефицити и изгуби инвестиционния си кредитен рейтинг”,обясняват от ИПИ.

От института допълват, че само за периода 2014 – 2015 г. държавният сектор ще акумулира дефицити в рамките на около 5,5 млрд. лв. Това означава 25 дни отработване от страна на българските граждани.“Представете си една година, в която всеки ден отпуска на гражданите не е почивка, а работа в полза на държавата - това е измерението на дефицита от тази и предходната година“, завършват от ИПИ.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
KrasenM (преди 4 години)
Рейтинг: 994 | Одобрение: 199
Четвъртият механизъм да се заставят съвременните роби да работят за скрития робовладелец е митът за държавата. Съвременният роб вярва, че работи за държавата, но в действителност робът работи за псевдо-държава, тъй като Парите на роба отиват при робовладелеца, а понятието държава се използва, за да се обърква съзнанието на робите, и за да не могат робите да задават прекалено много въпроси като: защо робите работят през целия си живот и винаги остават бедни? И защо робите не получават дял от печалбата? И къде конкретно отиват платените от робите данъци? --> https://www.facebook.com/krasen.markov/posts/946151548736179

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама