Президентът Радев посочи защо България е най-бедната страна в ЕС

16.04.2018 / 12:16 8

Снимка Булфото, архив

Причината за това България да е най-бедната страна в ЕС и с милиони хора, живеещи в бедност, е политическа - неефективната институционална среда. Това каза президентът Румен Радев по време на публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“, която се проведе в УНСС по повод откриването на Младежки икономически форум 2018, предаде агенция „Фокус“.

„Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е неразривно свързана с политиката, защото тя не може да се развива, ако държавата не създаде необходимите благоприятни условия. И никоя държава няма да успее, ако няма работеща икономика. Успехът на всяка една политика се измерва с ползите, които тя носи за обществото“, каза още той и посочи, че една политика може да бъде представена за успешна чрез пиар блъфове, но това не може да трае дълго, защото тя трябва да донесе реални ползи, а те се измерват чрез висок жизнен стандарт и качество на живот. „Първият важен въпрос е – къде сме ние.

Ако се сравним с България преди 20-30 г., ще откроим редица успехи – въведена бе демократична конституция, извървян бе пътят към пазарна икономика, бе осъществена приватизация, България бе приета в ЕС и НАТО, законодателството се хармонизира с европейското в редица области, усвоиха се големи по обем европейски средства, привлякоха се чужди инвестиции, разкриха се работещи индустриални зони, разви се инфраструктурата и т.н. България е най-бедната държава в ЕС с милиони хора, живеещи в бедност, с пенсионери, които масово мизерстват с пенсии, които са шокиращо ниски за държава членка на ЕС, с ширеща се битова престъпност и корупция.

Можем много да разсъждаваме за причините да стигнем до тук и можем да ги търсим във всички посоки – да речем във варварския начин на приватизация в нашето селско стопанство, в дела на сивата икономика, която спъва лоялната конкуренция, може би в използването на държавния бюджет като инструмент за потушаване на социални недоволства и протести, може би в несъстоялата се деинституционализация на общините, в липсата на доверие в съдебната система и можем да продължаваме така много“, каза още президентът Радев и посочи, че всичко това е в резултата на най-важната причина и тя е политическа – неефективната институционална среда. „Днес отбелязваме Деня на Конституцията – тя въвежда и отстоява важни идеи и принципи на демокрацията на отговорното управление.

Нашата конституция много ясно задава ясното разделение и дължимото сътрудничество на различните институции в държавата. Те трябва да гарантират най-важното, от което се нуждаят хората – защита, предвидимост, сигурност. Без тях няма как да имаме нужната среда, в която да се развива успешната икономика. Българският парламент трябва да я подкрепя. Искрено желая да имаме успешен Парламент, но когато имаме много чести и понякога и хаотични промени в законодателството, това води до нестабилност на българския правен ред и съчетано с лоша степен на прилагане, всичко това действа негативно на българската икономика.

Все по-често между две четения се предлагат съществени промени и по този начин се избягва от обществения дебат, обсъждане и оценката за въздействие. Смятам, че частта с общественото обсъждане трябва да бъде изнесена преди всичко. Също така сме свидетели как важни законопроекти, които са всъщност част от управленската програма на Правителството, се внасят от народни представители – такъв подход оставя съмнение за бягство от отговорност“, каза още президентът.


 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
CHWEIZARIJA (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
PRILI4A-PRILJAGA NA CHWEIZARCITE,AWSTRIJA SACHTO NA AWSTRIICITE...I ewropeiska BG.na ewropeiskite BG-RI.TOEST KAKWOTO E NASELENIETO TAKAWA E TERITORIJATA I.
5
0
Nexus (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Човекът се е изказал дипломатично. С директен превод - няма как една нация да лежи и да е с недоразвити мозъци и да просперира.
3
2
дедо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Живеем лошо , защото комунистите ограбват държавата!Само в изпълнителното бюро на бсп колко милионери има- от къде забогатяха свинарите?
3
3
TO E (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
MNOGO JASNO!!!KAKWO IMA 4AK ZA POSO4WANE???KAKAWTO STOPANINA TAKAW I DWORAT MU!!!
10
0
Mercenary (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
[left][size=1]Борисов Може да лъже целия народ за известно време. Може да лъже част от народа през цялото време. Но не може да лъже целия народ през цялото време.-Ейбрахам Линкълн). България е прекрасна страна, която трябва да се гордее с Историята си и Великите си герои и това, че има хора за които далаверата и собственото благополучие стои над всичко не трябва да сломи духа ни. Въпросът КОИ доведоха народа до положението да бъдем най бедната държава в ЕС с 3 милиона живеещи под прага на бедността и отрицателен прираст, стои отворен.... Ще дойде време и те ще си платят за всичко!!! [/size][/left]
4
25
Mercenary (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
При положение, че Русия е напълно маргинализирана и изолирана от света, при положение, че Русия е изобличена в тероризъм и убийства, този идиот ще ходи на поклонение в Москва и е поканил дълбоко компрометирания руски президент Путин в България. Какво ще търси там - да му набиват каската дъртите комуняги или да целува ръка на бащицата Путин. Стъпи ли му веднъж кракът в Москва, абсолютен импичмънт на Радев. Без компромис!
24
6
тоя (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
КРАДНАТ ,Г-Н ПРЕЗИДЕНТ ,КРАДНАТ ..МИЛИАРДИТЕ ВМЕСТО ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ПО ДЖОБОВЕТЕ НА НАРОД..СА В ШВАЙЦАРСКИТЕ БАНКИ НА ИМЕТО НА БОКО И ЦВЪЦ..ТА УТРЕ ГИНКА ДА ЗАКУПИ ТЕРИТОРИЯТА БЪЛГАРИЯ..Е КАТО БИЯ САМАРА ,ТИ СЕ СЕЩАЙ КОИ МАГАРЕТА ТИ СОЧА...Изплезване:devil:Ухилен
16
1
milen stanev (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
pri4inata se krie vav vsi4ki pravitelstva ot 1989 do sega ne se naiadaxa i nakradoxa
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама