Президентът на Азербайджан съобщи на Борисов много важна новина за България! (Видео)

14.03.2019 / 15:44 11

Кадри Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обсъдиха възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете страни. Разговорът се състоя в рамките на Седмия глобален бакински форум, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.  


По време на срещата премиерът Борисов подчерта, че очаква тази година азерската петролната компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места - с две цели  – чистота на въздуха и конкурентоспособност.  

„През 2019 и 2020 г. можем да завършим това, което години наред договаряхме“, заяви българският министър-председател и добави, че България разглежда Азербайджан като важен източник за диверсификация на доставките на природен газ, с цел повишаване на енергийната сигурност на страната ни и в региона на Югоизточна и Централна Европа.  

Премиерът Борисов отчете стратегическото енергийно партньорство между двете страни и посочи Азербайджан като един от основните източници на газ за регионалния газов разпределителен център „Балкан“.   „Миналата година стартира предпроектно проучване на проекта за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“, съфинансирано от Европейския съюз.

Очакваме през тази година в София да бъдат представени окончателните резултатите от това проучване, които са изключително позитивни“, добави още българският премиер Борисов пред президента Алиев. В рамките на срещата беше обсъдена възможността за осигуряване на допълнителни количества природен газ от Азербайджан за газовия хъб „Балкан“. В разговора министър-председателят Бойко Борисов запозна Илхам Алиев с дейността на проектната компания ICGB, а именно - приключването на тръжните процедури за доставката на тръбите и за строителството на газовата връзка България – Гърция IGB.  

„Планираме строителството на IGB да започне до средата на тази година и да приключи през 2020г. в синергия с пуска на газопровода TAP, с цел осигуряване от 2020г. на  контрактувания 1 млрд. куб м./год. по дългосрочния договор с Консорциума Шах Дениз“, уточни българският премиер пред държавния глава на Азербайджан.

Бойко Борисов заяви, че страната ни очаква до средата на годината да се изяснят всички технически въпроси между газопровода TAP и IGB, за което ще България ще разчита и на подкрепата на азербайджанската страна. „На практика след 2020г. азербайджанският природен газ от Шах Дениз 2 ще задоволява около 25%-30% от потреблението на природен газ в България, което е сериозен дял и ще повиши значително енергийната сигурност на страната ни“, категоричен беше министър-председателят Борисов.

По време на срещата президентът на Азербайджан Илхам Алиев благодари на премиера Борисов за участието му в Седмия глобален бакински форум. Той подчерта, че миналогодишната визита на българския министър-председател в Баку е дала добър импулс на двустранните отношения. „Имаме добър потенциал в политическото сътрудничество, често се срещаме, винаги се подкрепяме едни други“, каза Алиев в началото на срещата.  

Президентът Алиев посочи още, че скоро се е провело заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор, който е важен орган за развитието на диверсификацията. На заседанието от българска страна е участвала и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Приближаваме се до заключителния стадий на този проект“, заяви още Алиев.   Държавният глава на Азербайджан подчерта и, че България винаги е подкрепяла връзките на Азербайджан с Европейския съюз и благодари за личния принос на министър-председателя Борисов за добрите отношения между страните ни.

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
3
n eXu s (преди 2 месеца)
Рейтинг: 42268 | Одобрение: -47722
Това най-много да го сънуваш, след като си се натаралянкал с евтината си менте-ракия..... А че не те е срам - това е ясно. Само безмозъчно животно би паразитирало на чужд гръб. Тъп, нагъл, прост - това си ти.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
1
2
ДИВАКА (преди 2 месеца)
Рейтинг: 28214 | Одобрение: -1021
ДАЖЕ НЕ ,ЧЕ НЕ МЕ Е СРАМ ,БЕ ДЕБИЛЧО..НО ЩЕ ПАРАЗИТИРАМ НА ГЪРБА НА ЛАЙНЕР..МАЛКО ЕКСКУРЗИЯ..ОКОЛОСВЕТСКА..ТАКА ,ЧЕ И ДА ТИ Е МЪЧНО..ПОНЕ МЕСЕЦ И ПОЛОВИНА ,НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ТЕ ИЗЕБВА..ЩЕ СИ ОТДЪХНЕШ..ВПРОЧЕМ ЛАПТОПА..ТАКА ,ЧЕ НЕ ОЧАКВАЙ МНОГО..ДВАМАТА С ЖЕНАТА..КЕФ..И ПИЕНЕ..МНОГО И РАЗЛИЧНО..НЕ СЪМ ПО ЯСТИЯТА,АМА..ЩЕ ПРОБВАМ..А ТИ С МАМА В ГЪРЦИЯ ИЛИ ТУРЦИЯ..ЕЙ ..И ВНИМАВАЙ ДА НЕ ПРИПАДНЕШ ОТ ЗАВИСТ...ИзплезванеУсмивкаУхилен
1
2
n eXu s (преди 2 месеца)
Рейтинг: 42268 | Одобрение: -47722
Не те ли е срам да паразитираш на гърба на дебилчетата си? Като си изплатят дълга, какво - пак ще живееш на техен гръб, нали? Не те ли е срам от това вегетиране?
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
0
3
ДИВАКА (преди 2 месеца)
Рейтинг: 28214 | Одобрение: -1021
КУС КУС..ПОДАЯНИЕ Е ТОВА ,КОЕТО ТИ ГО ДАВАТ ОТ СЪЖАЛЕНИЕ,КАКТО В ТВОЯ СЛУЧАЙ..СЛЪНЦЕТО ТИ ДАВА ГЪЗА СИ ДА ГО ОЛИЖЕШ,ЩОТО ВИЖДА ,ЧЕ СИ ГЛАДЕН..А НА МЕН МИ БРОЯТ ПАРИЧКИ В МЪНИТО..ДОСТАТЪЧНО ,ЧЕ ДА  НЕ ЛИЖА НА НЯКОЙ КРАСТАВИТЕ МЪДА И ГЪЗ..ИМА РАЗЛИКА МАЙ..УПС .ПАК ЗАБРАВИХ ЗА РЕОТАНА ТИ..АБЕ Я ПО-ДОБРЕ ПИТАЙ ГЪЗА СИ ..НЕГО ПОНЕ ГО ЧЕШАТ РЕДОВНО..МОЖЕ ПЪК ДА Е ПО-УМЕН ОТ ТЕБ..ПИТАЙ И МАМА ..ДА ВИДИШ ,ЧЕ И ТЯ МИСЛИ ,КАТО МЕН..  ИзплезванеУсмивкаУхилен
1
2
n eXu s (преди 2 месеца)
Рейтинг: 42268 | Одобрение: -47722
Дъртьо Подаянието, от сутринта си много превъзбудена. Я иди си вземи един хляб и едно кисело мляко от 40-50 ст., че да се успокоиш Усмивка
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
2
3
ДИВАКА (преди 2 месеца)
Рейтинг: 28214 | Одобрение: -1021
АУ, КУС КУС ,ГЪЗА ЛИ ТЕ ЗАБОЛЯ ОТ ДУМИТЕ МИ ЗА СЛЪНЦЕТО..ЧЕ АЗ НЕ СЪМ КАЗАЛ НИЩО ЛОШО..ВРЕМЕТО МУ ИЗТИЧА ..И Е ВЯРНО..ДА ДАВА РЕД НА ГУЛИЯТА,ЧЕ ОЩЕ МАЛКО И ЩЕ УВЕХНЕ,А ТОГАВА КАКВО ЩЕ МУ ПРАВЯТ АПАРТАМЕНТЧЕТАТА..ИЛИ СЕ ПРИТЕСНЯВАШ ОТ ПРИЗНАНИЕТО МИ ЗА МАМА..ТАКАВА КРАСАВИЦА,МОГА ЛИ ДА ПОДМИНА РАВНОДУШНО..ЕЙ ,СЕГА ПИША И СЪРЦЕТО МИ ПЪРХА..ЩЕ СИ Е ДЯЛКАМЕ..ТИ ПРЕЗ ДЕНЯ,ПЪК АЗ -НОЩЕМ..ПО РАЗБИРАЕМИ ПРИЧИНИ..   ИзплезванеУсмивкаУхилен
2
3
n eXu s (преди 2 месеца)
Рейтинг: 42268 | Одобрение: -47722
Дъртьо Подаянието, хората си гледат кефа, ама и работят.....докато ти си почесваш топките и хленчиш.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
4
4
ДИВАКА (преди 2 месеца)
Рейтинг: 28214 | Одобрение: -1021
ИМАШЕ ПРЕДАВАНЕ ..НЯМА ВРЕМЕ..СЛЪНЦЕ,А ТВОЕТО ВРЕМЕ Е НАКРАЯ..КАЙНЕ ЦАЙТ..ИЗПАДАШ В ЦАЙТНОТ..Я ЗАРЕЖИ ХЪБОВЕТЕ И СЕ СЪСРЕДОТОЧИ НА ФУТБОЛА..ЕТО..ДУЗПА ВКАРА..АКО ТАКА ЛЕСНО ДА МОЖЕШЕ И ДРУГОТО..АМА НЕ СЕ ЯДОСВАЙ.Я  ГУЛИЯТА Е ГОТОВ ДА ТЕ РИТНЕ ПО ГЪЗА И ДА СЕДНЕ НА ТВОЕТО МЯСТО..НЕ САМО ЛЪЖЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТЕБ И КРАДЕ ПО-ДОБРЕ ОТ ТЕБ..ГОТОВ Е..ПЪК И ЗА КАВО СА ТИ ПОВЕЧЕ ГЛАВОБОЛИЯ..МИЛИАРДИТЕ ГИ ИМАШ,ВИЛА В ИСПАНИЯ..ГРЕЙ СЕ НА СЕБЕ СИ И СИ ГЛЕДАЙ КЕФА..  ИзплезванеУсмивкаУхилен
7
1
аптекаря (преди 2 месеца)
Рейтинг: 4164 | Одобрение: 1319
О този Азърбайжанец има много революционен нос. Дано оправдае очакванията на жените.
8
3
MrBean (преди 2 месеца)
Рейтинг: 6098 | Одобрение: 1968
А дали Илхан Алиев знае че е казал точно това.
13
5
ас (преди 2 месеца)
Рейтинг: 11434 | Одобрение: 5279
всичко в което се е зарбаркал боико последните 10 години се оказва поредната катастрофа за България

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама