При пълна тайна: Следят 216 домакинства от Варна и региона за нуждите на държавата

02.04.2024 / 15:08 0

илюстрация Pixabay

От началото на април 2024 г. Националният статистически институт, чрез териториалните статистически бюра в страната, започва провеждането на Наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани домакинства. Това съобщиха от НСИ.

Началото на иследването е поставено през 1925 г. и е най-старото извадково статистическо наблюдение в България. То е основен източник за получаване на достоверни и научнообосновани данни за доходите, разходите, потреблението и други елементи на жизненото равнище на населението, както и за измененията в тях, които настъпват по години.

Въз основа на информацията от изследването се разработват политики на държавата в области като пенсионното осигуряване и социалното подпомагане, както и мерки за подобряване на жизнения стандарт на населението. Подобни изследвания се извършват във всички страни от Европейския съюз и в редица страни по света и представляват неделима част от дейността на статистическите институции. Изследването е ежегодно и е включено в Националната статистическа програма за 2024 година.

В него ще вземат участие 216 домакинства от област Варна, избрани на случаен принцип, които са разделени в три подизвадки от по 72 домакинства. В периода април - юни 2024 г. домакинствата от всяка подизвадка се включват последователно в Наблюдението на домакинските бюджети.

Всяко домакинство участва в изследването четири пъти в рамките на дванадесет месеца на ротационен принцип. По време на своето участие домакинствата попълват дневници за получените доходи и направените разходи през текущия месец, както и информация за нерегулярните доходи и направените разходи за предходните два месеца, когато не са участвали пряко в изследването.

В област Варна изследването ще се проведе в градовете Варна, Белослав, Бяла, Девня и Дългопол, както и в селата Господиново, Детелина, Казашка река, Лопушна и Ягнило. Наблюдението се осъществява от анкетьори-статистици, служители на отдел „Статистически изследвания - Варна“, които при посещението си в домакинствата се легитимират със служебна карта и представят писмо от председателя на НСИ. Анкетьорите са задължени, съгласно Закона за статистиката, да пазят в пълна тайна получената от тях информация.

Предоставените от домакинствата лични данни ще бъдат събирани, обработвани и съхранявани само и единствено за производството на статистическа информация. Опазването на тайната на данните, тяхната защита и използването им изключително за статистически цели е гарантирано от разпоредбите на Общия регламент за защита на личните данни, Регламент (ЕО) 223/2009 относно европейската статистика, Закона за статистиката и Закона за защита на личните данни.

Повече информация за методологията на наблюдението, както и резултати от предходни изследвания, могат да се намерят в рубриката „Доходи, разходи и потребление на домакинствата“ на интернет страницата на НСИ: https://www.nsi.bg/bg/node/3168За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама