Принуждават родители на деца с увреждания да връщат пари

09.02.2017 / 21:19 3

Скандалът с новите помощи за семействата с болни деца се разраства

Снимка: bTV
Общини принуждават личните асистенти – родители на деца с увреждания, да връщат януарските заплати заради инструкции на социалното министерство, за които ви разказахме вчера.


Малкият Стефан е със 100% ТЕЛК. Майка му е негов личен асистент по европрограма. Днес обаче договорът й е прекратен. Причината – писмо на социалния министър, в което се твърди, че новата месечна помощ за Стефан от 930 лв. включва плащане и за асистент, съобщава БТВ.

От офиса на омбудсмана Мая Манолова обясниха, че инструкциите на социалния министър са незаконосъобразни. Липсва яснота и изричен текст, че новата помощ изключва ползването на личен асистент по програми.

„В момента такъв текст няма , което означава, че всичко това, което се прави от Министерството на труда и социалната политика е с указателни писма, което е още по-голямо нарушение. Това накърнява правата и най-добрия интерес на децата с увреждания", казва Иван Дечев, отдел "Права на децата, хората с увреждания и дискриминация" към омбудсмана.

Според инструкциите договорите на личните асистенти трябва да бъдат прекратени със задна дата – от 1 януари.

bTV разполага с автентичен документ, от който е видно, че във Варна, за да спазят изискванията на министерството са принудили асистенти да върнат заплатите си за януари.

„Съжалявам, че живея в България. Пълен хаос, това мога да кажа. Подигравка с родителите на деца и лица с увреждания", коментира майката на Стефан.

Родителите подготвят колективен иск в съда.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
3
Karamel (преди 6 години)
Рейтинг: 20784 | Одобрение: 10389
Грозна картина!!! Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама