Присъединилите се към ИДИЛ чужденци са изправени пред почти сигурна смърт в Ракка

21.10.2017 / 21:20 2

Силите, сражаващи се с остатъците от "Ислямска държава" в Сирия, са получили негласна инструкция как да постъпват с хилядите чужденци джихадисти, присъединили се към екстремистката групировка, и тя е: убивайте ги на бойното поле, предаде Асошиейтед прес, цитират БТА и "24 часа".

При последното си отчаяно сражение в северния сирийски град Ракка около 300 джихадисти, обградени в и около един стадион и една болница, са спорили дали да се предадат, твърдят кюрдски командири на бойните части, които доразгромяват остатъците на ИД. Последните дни са били брутални: 75 въздушни удара на коалиционните сили за 48 часа и серия от самовзривявания с коли бомби на отчаяни джихадисти, лесно забелязвани на фона на оловно-сивия пейзаж от разрушения на територията, все още оставаща под контрола на ИД.

Никое правителство публично не е изразило някаква загриженост за съдбата на своите граждани, напуснали родината си и присъединили се към армията на джихадистите, участвайки в терористични нападения в страната и в чужбина. Във Франция - страната, пострадала най-силно от поредица от такива атаки, за които отговорност пое ИД, включително и парижките атентати от 13 ноември 2015 г., министърката на отбраната Флоранс Парли бе сред малцината, изрекли на глас това свое отношение.

"Ако джихадистите загинат в тази битка, мисля, че това, ще е най-добрият изход", каза тя по радио "Европа 1" миналата седмица.

Такива са заповедите, твърдят и американците. "Нашата мисия е да направим така, че всички чуждестранни бойци, дошли от други страни в Сирия и присъединили се към ИД, да умрат тук, в Сирия", каза Брет Макгърк, главен американски представител в антиджихадистката коалиция, в интервю за базираната в Дубай телевизия "Ал Аан".

"Така че ако те са в Ракка, ще умрат тук, в Ракка", добави той.

Коалицията е дала на кюрдските бойци, сражаващи се в челната колона на коалиционните сили, имена и снимки на чуждестранни джихадисти, за да могат да бъдат идентифицирани онези от тях, които се смятат за заплаха, ако се завърнат, и за бреме за правосъдните системи в своите страни, твърди кюрдски командир от Сирийските демократични сили (СДС) - основен местен елемент в коалицията. Той добавя, че неговите бойци, подкрепяни от САЩ, проверяват дали сред убитите и малцината пленени чужденци джихадисти има такива, които са издирвани в своите страни.

Друг високопоставен кюрдски командир от мощните Сили за защита на народа, които са гръбнакът на СДС и които отговарят за сигурността и за разузнаването в превзетите територии, каза, че чужденците, решили да се сражават докрай, ще бъдат "елиминирани". Що се отнася до малцината пленени, кюрдите се опитват да получат указания от техните родни страни. "Ние се опитваме да им ги предадем, но малко от тях искат да си вземат заловените", добавя той. И двамата поискаха анонимност, защото не са оторизирани да дискутират този деликатен въпрос с медиите.

Никоя страна не би признала, че отказва да си вземе обратно своите граждани, присъединили се към ИД, за да ги съди. А сред тях има жени и деца. Те просто не искат да си правят труда да ги върнат, отбелязва АП.

Предполага се, че около една трета от европейците, дошли да се бият за ИД, може вече да са намерили начин да се завърнат в своите страни още преди окончателната капитулация първо в Ирак, а сега и в Сирия. Някои от тях веднага са попаднали в затвора, а други са били освободени, но са под наблюдение.

За повечето от пленените в Ракка се предполага, че са вербувани джихадисти от средно ниво и че разполагат с малко информация за вътрешните механизми на ИД. Американският полковник Райън Дилън - говорител на коалицията - каза, че не разполага с информация за някакви много "ценни обекти" сред около 350-те джихадисти, предали се в Ракка през последните дни. Сред тях има и известен брой чужденци.

Те обаче представляват риск за своите родни страни. "Общата нагласа в Северна Европа е, че ние не искаме тези хора да се завърнат, но мисля, че никой не се е замислял над алтернативите", каза Питер ван Остайен, белгийски експерт по джихадизма.

Една от дилемите е как да бъдат съдени онези, които евентуално се завърнат, и как да бъдат следени, ако и когато излязат от затвора.

" Това обяснява защо предпочитаното решение е те да не се завърнат", обяснява Брус Хофман от Джорджтаунския университет в САЩ - автор на книгата "Тероризмът отвътре".

"Безпокои ме нагласата да се мисли, че е желателно тези хора просто да бъдат избити", каза той.

Дали това е само пожелателно мислене или не, според френската военна министърка Парли точно това е най-добрият изход. "Не можем да направим нищо друго, за да предотвратим завръщането им, освен да неутрализираме максимално голям джихадисти в тази (финална) битка", каза тя, цитирана от АП."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
стефан (преди 2 години)
Рейтинг: 3382 | Одобрение: 1417
Дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Това е истината.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама