Присъединяват над 14 хиляди имота във вилните зони към канализацията на Варна

18.11.2022 / 15:14 0

Снимка Булфото

Добра новина за тези, които живеят около Варна.

Над 14 хил. имота в селищните образувания „Изгрев“, „Кочмар“, „Сълзица“, „Пчелина“ и „Сотира“ ще бъдат присъединени към канализационната мрежа на Варна с изграждането на водопроводни отклонения по мащабен проект на ВиК. Това стана ясно на пресконференция по повод стартирането на дейности по проекта, чиято обща стойност е над 138 млн. лева и който се реализира по ОП „Околна среда“, предаде репортер на Moreto.net.

С изпълнението на проекта на практика всички домакинства в тези имоти ще се сбогуват със септичните ями, което ще окаже благоприятен екологичен ефект, посочи главният архитект на Община Варна Виктор Бузев. В същото време прокарването на канализацията на практика е първа стъпка към оправянето на уличната мрежа в селищните образувания, където на места няма дори асфалт, коментира кметът на града Иван Портних.

За подобряването на водоснабдяването в района ще бъде изграден и 4 км. водопровод по бул. „Христо Смирненски“. Около 18 км. ще бъде новоизградената канализационна мрежа в селищните образувания.

Очаква се подобрение на услугата за над 250 хил. души, посочиха от ВиК. Крайният срок за изпълнение на дейностите е до края на 2023.

Мащабният проект на водоснабдителното дружество „Изграждана на ВиК инфраструктура“ стартира още преди две години. В него влизат общо осем обекта, като четири са в града. На този етап започват работа по два от градските обекти. От всичките 138.4 млн. лева 96.8 са безвъзмездна финансова помощ по ОП „Околна среда 2014 – 2020“.

Тежки процедури забавили същинските дейности по проекта, който не включва дейности по рехабилитация на пътните настилки след полагането на тръбите. С тази работа се ангажира Община Варна, която ще извърши пътни ремонти във всички основни отсечки. Преасфалтиран в обхвата на проекта ще бъде бул. „Христо Смирненски“, както и пътя към „Виница“, а на следващ етап и към Варненски свободен университет.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама