Признание: През зимата млякото, сиренето и кашкавала ни не са 100% български

06.08.2025 / 13:27 0

кадър Нова телевизия

редактор Веселин Златков

В сутрешният блок на Нова телевизия беше зададен важен въпрос за това, какви по произход мляко и млечни продукти консумираме, като избираме българското. Водещите Виктор Николаев и Мира Иванова бяха много конкретни в питането си колко процента е българското мляко в българските продукти. Въпросът придобива особена важност, след като депутатите решиха, че 80% от млечната продукция по рафтовете на магазините трябва да е българска.

Оказа се, че през пролетта и лятото, когато има паша, българското мляко и продуктите от него са си такива. През есента и зимата обаче животновъдите преминават само на хранене на животните на фураж, намаляват го като цяло и така пада и млеконадоя.

През есента и зимата българското мляко не достига и така в произведените у нас млечни продукти може да съдържат 20% млако от Румъния или от Полша, обясни Владислав Михайлов от Националната асоциация на млекопреработвателите.

На въпрос дали не е обратно - 20% да е българското мляко, а 80% да е внесено, той отрече тази възможност. Михайлов обаче подчерта, че ако 50% от млякото в един продукт, произведен у нас, е българско, то и продуктът се признава за български.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лв без ДДС/30,68€ на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2025 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама