Проектантите са притеснени, че строителството на новата библиотека във Варна се бави

12.02.2020 / 15:29 5

Проектантският екип на новата сграда за варненската библиотека „Петко Р. Славейков” е притеснен за нейната реализация. Проектът е в застой, след като през пролетта на 2018 г. беше издадено разрешение за строеж. Той не фигурира в инвестиционна програма на Община Варна за тази година, а в приетия бюджет не са предвидени средства, пишат в своя позиция до медиите авторите на проекта за нова библиотека. 

„Разрешението губи своето правно действие, ако до три години след издаването му не започне строителството. Срокът изтича през месец април 2021 г., като само веднъж може да се прави презаверяване. Предвид реалните срокове за тръжните процедури за избор на изпълнител, които биха продължили около 9 месеца, Община Варна следва да предприеме най-скорошни действия за стартиране на строителство в рамките на оставащите 14 месеца до изтичане на разрешителното. В противен случай има реална опасност да се пропилее позитивната обществена нагласа, усилията и средствата, вложени до момента”, заяви представителят на проектантския екип арх. Александър Минчев. 

По думите му реалистичният срок за пълното завършване на сградата е между две и три години. Минчев коментира също лансираната идея от главния архитект на Варна Виктор Бузев, който предлага проектът да се реализира на няколко етапа заради голямата инвестиция от 40 млн. лева.

„Не е предвидена етапност  в строителството. Сградата е една, един обект с едно разрешение за строеж и не може да се дели на подземен паркинг и библиотека. Единствено обзавеждането и оборудването са в отделна позиция в тръжната документация към проекта с цел да има възможност за провеждане на две паралелни процедури и търсене на финансиране от различни източници”, добави Александър Минчев. 

Новата библиотека „Пенчо Славейков”, разработена в работен проект от холандското бюро Аркитектс фор Урбанити съвместно с варненското студио АМ Проджект след проведения през 2016 г. международен конкурс,  ще разполага с най-новите технологични въведения и ще има 24-часова система за връщане на книги. На партерното ниво ще бъдат разположени рецепция за обслужване на читатели, изложбена зона, център за обучение и семинари с шест самостоятелни зали, главна концертна зала с 200 места и бистро. Същинските библиотечни функции са организирани на горните пет нива. Предвиден  е и подземен паркинг на три нива за 300 автомобила, както и велостоянки за 200 велосипеда. Цялостната инвестиция е за 39,7 млн. лева, като от тях  5,5 млн. лева са за обзавеждане и специализирано оборудване и 34,2 млн. лева са за самото строителство.
 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
айки (преди 6 месеца)
Рейтинг: 17995 | Одобрение: 6450
   не на библиотеката....мястото и не е там,а и старата върши работа.....малко ще се ремонтира....
3
1
Гост (преди 6 месеца)
Рейтинг: 246 | Одобрение: 86
Проект за библиотека има но за града със сигурност НЯМА. Всичко се прави на парче и е само за себе си. Ден за ден. Докато не бетонират последното петънце няма да мирясат. Първите няколко етажа от сградата на общината биха свършили добра работа да се ползват за библиотека...
1
1
Ман40 (преди 6 месеца)
Рейтинг: 5062 | Одобрение: 1332
И защо точно там? За да е до Общината, едва ли ще я ползва някой от работещите там, или за да не се местят по-далеко книгите и библиотекарите от сегашното им място? 
RB
2
4
стоян (преди 6 месеца)
Рейтинг: 4175 | Одобрение: -8350
Притеснени са, че ще си вземат парите, след строежа - като е нормално. Ама на такова място никуму ненужна сграда....или идеята е да се избият парите от наеми?
3
1
Ман40 (преди 6 месеца)
Рейтинг: 5062 | Одобрение: 1332
Не остана празно озеленено място в този град!
RB

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама