Проектът за новата сграда на Математическата гимназия във Варна струва 12 млн.лева

13.02.2018 / 12:02 3

Строежът на новата сграда на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна ще се финансира със средства от държавния бюджет, а по предварителни разчети проектът ще струва между 10 и 12 млн. лева.

Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“, на което съветниците дадоха съгласието си Община Варна да започне процедура по придобиване от държавата на имот, върху който да бъде изградена нова сграда на емблематичната гимназия.

На днешното си заседание те гласуваха промени в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2018 г., в която предстои да бъде включен имотът.

Сегашният собственик на терена на ул. „Върба“ е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общата площ на имота е 28 168 кв. м, върху част от които е разположена сградата на Професионалната гимназия по електротехника.

Желанието на общината е да придобие безвъзмездно 14 170 кв. м от тях, които да обедини със свой съседен парцел с площ 7 760 кв. м.  Така ще осигури близо 22 дка, необходими по норматив за строителство на нова сграда на Математическата гимназия.

С изграждането й зоната на техникумите ще се обособи като образователен кампус. „Амбицирани сме да превърнем района в център за обучение по математика, информатика, технологии, техника“, обяви преди дни кметът Иван Портних.

Същевременно ще се сложи край на дългогодишните спорове за базата между Математическата гимназия и ОУ „Захари Стоянов“. Ще бъде решен и проблемът с двусменния режим на обучение в училищата в квартал „Чайка“.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Петрова (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 Добре е да се помисли и за ОУ "Иван Вазов"-Варна.Много от живеещите в района на училището не учат в него поради липса на добри условия и на самостоятелна сграда. По-разумно е основните училища да са самостоятелни-целодневно обучение?!  В "Победа"-район "Младост" има много деца, строят се нови кооперации и жилищен комплекс "Лабиринта". Предимно млади хора купуват жилища. В " Победа" има необходимост от самостоятелно модерно училище. Направете справка, срещнете се с хората от  този район и се убедете сами!
2
1
Джендо (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
И за какво се опъва толкова време господин Меге?Като не иска до Гимназиите,отиде до Техникумите!
5
0
БАЙ ХОЙ (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Щом  проекта е за 12 млн. за колко ли ще е градежа ? / за Колю Фичето питам 
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама