Проектите за мерки срещу снегонавяванията по магистрала „Тракия” чакат одобрение

19.02.2017 / 23:13 0

Проектите за спиране на снегонавяванията по магистрала „Тракия” чакат одобрението на държавата. При големия снеговалеж четири пъти беше затварян участъкът между Бургас и Карнобат.

Агенция „Пътна инфраструктура” все още търси решение как да не се повтори кризата от тази зима.

Тази зима хиляди шофьори изпитаха силата на вятъра, която изсипваше снега на пътното платно, без нищо да я спре.

Снегонавявания

При строителството на магистралата е имало и иглолистни, и широколистни дървета, припомнят от фирмата, извършила залесяването. Но поръчката включвала само засаждане, не и поддържането им.

„Не са били добре укрепени, не са поливани лятото, когато имат нужда от вода. Ние не говорим за някаква суперскъпа поддръжка, говорим за обикновена поддръжка на живи растения, като няма поддръжка, дърветата умират", заяви Петьо Панайотов, главен агроном на фирма за озеленяване.

Няколко години по-късно от дърветата няма и следа. Оцелели са само залесените скатове, по които все още има следи от снегонавяванията.

 

Най-голям ефект ще има от защитен пояс от кипариси, който още първата година ще спира 60 % от снега, предлагат от озеленителната фирма.

„Този процент с течение на годините ще се вдига, може би с 5 до 10 % на година, зависи от прираста на дърветата и грижите, полагани през вегетацията по тях. Ако се направи есента, ефекта ще го видим същата година", посочи Панайотов.

Дърветата могат да бъдат залесени край самата ограда на аутобана.  

Фотоволтаични стени да спират снега пък предлагат от Балканската академия за иновации. Произведеният ток може да се ползва за осветление на пътните знаци и на самата магистрала, както и за зареждане на хибридни и електроколи. Паната са прозрачни и също могат да бъдат поставени край пътното платно, без да влизат в частните земи.

Проектите са изпратени и в АПИ. От там отговориха, че проучват как да отчуждат частните имоти край магистралата, за да разположат снегозащитните съоръжения.  / Бтв

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама