php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama

Проектите за саниране на блоковете ще достигнат 1 млрд. лв. през 2015 г.

19.05.2015 / 19:00 1

До края на годината одобрените и започнати проекти през Българската банка за развитие (ББР) по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните сгради могат да достигнат 1 млрд. лв. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на конференцията "Успешни сделки с имоти".

Тя се надява през 2016 г. Обхватът на програмата да се разшири, като се включат всички видове жилищни сгради, строени до 1999 г., от стария тип строителство. Така може да се добави още 1 млрд. лв. като гаранция към ББР, каза министърът. И допълни, че средства за тази програма се търсят по плана "Юнкер", по линия на чуждестранни инвестиции, включително и от Катар. Целта е да се привлече финансов ресурс, за да работи програмата по дългосрочно и с по-голям обхват, подчерта Павлова, цитирана от iNews.bg.

По данни на НСИ строителството в България се съживява. Само през първите три месеца на годината строителството е нараснало 6 пъти в сравнение със същия период на 2014 г. Ръстът е основно в сектора промишлени и жилищни сгради.

Павлова представи и приоритетите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) до края на годината. Един от тях е работата по кадастъра, а в дългосрочен план – изготвянето на многофункционален имотен кадастър, за да станат прозрачни сделките с недвижими имоти.

В тази връзка са подготвени промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, свързани с обединяването на картите за възстановена собственост на земеделски земи и вливането им в кадастралната карта. Сега кадастралната карта покрива едва около 19% от територията на страната, а с новата информация покритието й ще достигне над 90%, каза Павлова.

МРРБ трябва да подготви и обединяването на имотния регистър и кадастъра с цел по-голяма прозрачност на сделките и подобряване на услугите за гражданите, посочи още тя.

Освен това в края на годината ще бъдат направени и нови промени в Закона за устройството на територията, за да бъдат намалени бюрократичните процедури. Други поправки в него пък ще дадат по-точна дефиниция на функциите и отговорностите на строителния контрол и на правомощията на местната власт, заключи Павлова и декларира "нулева толерантност към незаконното строителство". 

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
AlSists (преди 6 години)
Рейтинг: 1270 | Одобрение: 590
"...заключи Павлова и декларира "нулева толерантност към незаконното строителство". Г-жо МИНИСТЪР, как ще се справиш с Максуда във Варна? Там май няма много "законни" строежи.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama
реклама sikik