Проф. Александров: Лятото у нас ще е като в тропиците - превалявания и жеги

24.06.2014 / 09:50 0

Чакат ни влажни години, твърди директорът на департамент "Метеорология" в НИМХ към БАН

Жега, студ и силни ветрове ни чакат през следващите няколко години заради променящия се климат. Това твърди директорът на департамент "Метеорология" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН проф.Веселин Александров пред „Преса”.
През юли температурите ще са близки до нормалните. 23 и 24 градуса ще е в София, Русе и Стара Загора, 26 градуса ще бъде в Сандански, а във Видин - около 30 градуса.

Подобно ще е положението и през август, когато отново няма да прибираме чадърите. Като в тропиците преваляванията ще се редуват горещо и слънчево време с температури около 30 градуса. Все повече екстремни явления ще има на Балканския полуостров заради глобалното затопляне. Средните температури в последно  време са се повишили с 2-3 градуса, твърди проф. Александров.

В момента очакванията на метеоролозите след пороите напоследък от идната седмица да настъпи има по-продължително засушаване. 
Пороите, които предизвикаха трагедията във Варна са само част от опасностите, не по-малко опасен може да бъде и вятърът, предупреждава метеорологът. 

Проф. Александров припомни, че дни преди трагедията във Варна НИМХ са обявили червен код за града и региона, но въпреки това не са били взети предохранителните мерки, които са предвидени в подобни случаи.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама