Проф. Димитър Луджев: 1990 г. беляза един от най-значимите периоди за България

08.09.2019 / 10:52 8

bTV

„Не знам дали хората са си дали сметка какво се е случило тогава”, разказа Луджев в „Тази неделя”

За поредна година датата 9 септември 1944 година раздели обществото ни и се превърна в повод за размяна на остри реплики между нашето външно министерство и Русия.

Един от хората преживяли прехода е проф. Димитър Луджев – знаков политик в онези години.

През 1979 г. завършва политикономия във Висшия икономически институт в София, където учи и Иван Костов. Член е на Клуба за гласност и преустройство, координатор на Контактната група на СДС в кръглата маса, на която бившите комунисти и опозицията преговарят за мирен преход към демократични избори.

Става депутат във Великото Народно събрание и политически съветник на първия президент Желю Желев. Вицепремиер е от СДС в коалиционното правителство на Димитър Попов. А през 1991 г. министър на отбраната в първото изцяло синьо правителство на Филип Димитров.

След вътрешнопартиен скандал подава оставка и се връща в парламента, където напуска СДС и основава либерална партия. През 1994 г., след оставката на Любен Беров, получава мандат да състави правителство, но не успява.

През 1997 г. е съучредител на нова партия – Обединение за национално спасение, с която се връща в парламента.

След политическата си кариера е преподавател, доктор по исторически науки. Една от обществените фигури от близкото минало, които твърдят, че Държавна сигурност стои зад разграбването на страната ни и по време на българския преход.

Днес Луджев твърди, че годините са го променили: „Тогава нещо струеше, някаква вяра, някаква надежда, някаква воля за промяна, да постигнем това, за което мечтаехме – една по-добра България. (…) От рано в мен е тая нагласа да ликвидираме тоталитарния комунистически строй и да изградим едно модерно либерално общество като Запада”.

По думите му единият от митовете, които витаят сред обществото е, че през 90-та година „нищо не било станало”.

„Това беше един от най-значимите периоди – периодът на революционен преход от тоталитарна комунистическа система към либерална демокрация и пазарна икономика. Аз не знам дали хората са си дали сметка какво се е случило тогава. Френският президент Франсоа Митеран 90-та година на един обяд ни каза с д-р Желев: „Искрено ви завиждам, защото е рядък шанс в живота една генерация да преживее такива грамадни промени”.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
6
уйчо (преди 3 месеца)
Рейтинг: 4481 | Одобрение: 751
Пингвин, май от всички категории имаш по нещо, затова класифицира останалите в България така професионално и точно...Убавец! И не говори от името на другите, на теб като са ти навирали банани отзад, запази  хубавия спомен за себе си!
4
6
уйчо (преди 3 месеца)
Рейтинг: 4481 | Одобрение: 751
Пингвин, като не са останали нормални хора тук, я се класифицирай от кои категории, изброени от теб, си самият ти - наркоман, курва, педал илициганин?  Аа, не, сетих се, ти си от тия, дето плюят всичко и всички, па те са най-убави!
62
43
n eXu s (преди 3 месеца)
Рейтинг: 188427 | Одобрение: 34177
Съгласен съм, че няма вече нормални, ама ЕС и САЩ ли насила са им дали спринцовката в руки????
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
4
3
ДИВАКА (преди 3 месеца)
Рейтинг: 24331 | Одобрение: 4036
НЕКСУС..ТУК НЕ СТАВА ВЪПРОС ДА СЕ ОБРАЗОВА НЯКОЙ..ЧЕ ТУК НЕ ОСТАНАХА НОРМАЛНИ ХОРА..НАРКОМАНИ,КУРВИ ,ПЕДАЛИ ..А И ЦИГАНИ..НЯМА ДА БРОИМ ПЕНСИОНЕРИТЕ..ТА КОЙ ДА СЕ ОБРАЗОВА..ПРЕДСТАВЯМ СИ КУРВИЧКА НА ЧИНА И СИ ПОКАЗВА .. ГАЩИЧКИТЕ,АКО ИМА ..НА ДАСКАЛА..КВО,ЩЕ МИ НАПРАВИШ БЕ ДАСКАЛ..ЩЕ МЕ ..САМ РАЗБИРАШ ,ЧЕ ДА СЕ ПРИКАЗВА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ Е БЕЗСМИСЛЕНО..А ВНУЧКАТА МИ ТАЯ ГОДИНА Е В ТРЕТИ КЛАС..ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ..КАКВОТО УЧИ Е В УЧИЛИЩЕТО,ЗА В КЪЩИ НЕ ГИ НАТОВАРВАТ С УРОЦИ..ИМА ИЗВЪНКЛАСНИ ФОРМИ НА ЗАНИМАНИЕ..ТАНЦИ,ПЛУВАНЕ И ФРЕНСКИ ЕЗИК..И ПАК И ОСТАВА ДА СИ РАЗГЪНЕ ДЕТСТВОТО..КОЛЕЛО,РЕШАВАНЕ ОНЛАЙН ЗАДАЧИ ПО МАТЕМАТИКА И ЛУДЕЕНЕ..И ДРАГИ,ЗАДЪЛЖИТЕЛНА УНИФОРМА..ПОЛА ПОД КОЛЕНЕТЕ ,БЯЛА БЛУЗА И ЕЛЕЧЕ С ЕМБЛЕМАТА НА УЧИЛИЩЕТО.. ТА ТАКА..НЕКСУС..Изплезване:devil:Ухилен
60
43
n eXu s (преди 3 месеца)
Рейтинг: 188427 | Одобрение: 34177
Не съм съгласен, колега. Нито САЩ, ни ЕС насила са вързали сельовците да бъдат по кръчмите и с недоразвити мозъци. 21 век е - сам определяш съдбата си - образованието е достъпно за всички.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
4
3
ДИВАКА (преди 3 месеца)
Рейтинг: 24331 | Одобрение: 4036
СЛУЧИЛО СЕ Е..СКАЧАХМЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ ЗА БАНАНИ И ПОРТОКАЛИ..БАНАНИТЕ НИ ГИ НАВРЯХА В ДУПЕТАТА..А ПОРТОКАЛИТЕ ЗАПОЧНАХА ДА ГИ МОНТИРАТ В ЦИЦИТЕ НА ДАМИТЕ..В РЕЗУЛТАТ НАЦИЯ ОТ ПЕДАЛИ И КУРВИ..ТОВА БЯХА ЦЕННОСТИТЕ НА ЕВРОГЕЙ-АТЛАНТИЧЕСКАТА КУЛТУРА..А ВСЪЩНОСТ,ДА ОБЕРАТ ,КАКВОТО Е ОСТАНАЛО ОТ СОЦИАЛИЗМА И ДА НИ ПРЕВЪРНАТ В ИЗТОЧНИК НА КВАЛИФИЦИРАНА РАБОТНА РЪКА И ДА НИ ОТНЕМАТ И ТЕРИТОРИЯТА..ПОСТИГНАХА ГО ..БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРОДАЖНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ И МЪЛЧАНИЕТО НА АГНЕТАТА..Е ,ВЕЧЕ СМЕ ОВЦЕ,НО ПАК УПОРИТО ЧАКАМЕ ЗА БАНАНИ И ПОРТОКАЛИ..Изплезване:devil:Ухилен
80
46
n eXu s (преди 3 месеца)
Рейтинг: 188427 | Одобрение: 34177
"Аз не знам дали хората са си дали сметка какво се е случило тогава"   Комунягите живеят в някаква своя алтернативна реалност/вселена - аз я наричам реалността на недоразвития мозък/чашката!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама