Проф. Камен Плочев: Сега вече ебола е епидемия! Половината от заразените са починали

14.10.2014 / 10:58 2

До сега са описани около 20-на епидемични взрива от ебола, като най-големият от тях е бил около 400 случая. Сега вече имаме не взрив, а епидемия, която с вчерашна дата е обхванала вече 4665 случая, от които близо половината са починали, каза проф Камен Плочев в предаването “Денят започва” на БНТ, предаде "Блиц".Според лекаря, две са причините за това. За развитието на една епидемия причините са – от една страна е микроорганизма. Може би вирусът малко се е променил генетично и в момента ни атакува по някакакъв начин – дали е същия вирус или е друг вирус все още не е установено, предполага се, че щамът е “Заир” и организмът не може да се справи.

Вторият проблем е макроорганизмът, тоест – ние, – обясни проф. Плочев. – Макроорганизмът има 2 компонента. Едната компонента е чисто биологична – това нашата защитна система. Втората е социална компонента, тоест, – съпричастност към мерките, които приема съответната национална здравна мрежа или световната здравна мрежа.

Проф Плочев каза, че от 13 октомври е взето решение от Европа да бъдат изпратени войски, които да охраняват епидемичните огнища. Заразата за първи път излезе извън пределите на Африка.

Уникалното при ебола е, че в инкубационният период човек не е заразен. Той става заразен когато започнат да се проявяват симптомите, като се разболее и една седмица след като умре. Инкубационният период на болестта е до 21 дни, но в тази ситуация той е 10-12 дни.

Ако се случи такова нещо у нас? Вече има създаден кризисен екип, каза проф. Плочев.
„Моята група от сега с всеки е говорено, всички ще подпишат информирано съгласие, че са съгласни да участват в транспортирането, в обслужването, в грижите и в храненето на болния така, че тези които подпишат това информирано съгласие съответно ще бъдат включени в екипа. За останалите – никой насила не може да ги накара, най-важното – не може да ги укоряваш, хората” – каза лекарят.

За бежанците, които стигат до България всеки, който пристига от този регион да бъдат изолирани в отделна стая за 20 дни и от останалите бежанци, предлага проф Плочев. 

„Зловещият сценарий е ако някой е пратен нарочно. Заразен е, и пак нарочно го върнат, вече в европейската страна, тогава просто оправия няма и не дай си боже това да се случи”, каза проф. Плочев. 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
sv (преди 6 години)
Рейтинг: 836 | Одобрение: -4
Да се вземат мерки
4
1
teodor999 (преди 6 години)
Рейтинг: 7651 | Одобрение: -549
Не е шега работа!Трябва да се вземат мерки!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама