Проф. Кантарджиев: До 2 дни след първите симптоми на грип трябва да пиете лекарства

07.12.2017 / 10:03 3

Снимка Булфото

До 48 часа след първите симптоми на грипа е необходимо да се вземат медикаменти за противодействие на болестта, иначе състоянието на заразения значително ще се влоши. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. По думите му препоръчителна е предварителната консултация с личния лекар, за да не се губи време за лечение при евентуално заразяване.

„Обикновените простуди са десетина видове вируси, които засягат горните дихателни пътища. Обикновено това е хрема, сухата кашлица, възпаленията на очите, докато грипът е нещо съвсем друго. Той засяга целия организъм – грипът „сграбчва“ човека в рамките на два часа. Симптомите са болки в мускулите, болки в ставите, абсолютно нежелание да се движиш, висока температура – това е много важен симптом, гърлобол, тежест в гърдите, суха непродуктивна кашлица, дразнене от светлината. Ако грипът дойде, трябва да се вземат мерки незабавно. Две са лекарствата за грип, които да ги имаме под ръка, а културният човек предварително трябва да е разговарял с личния си лекар“, коментира проф. Тодор Кантарджиев, цитиран и от 24 часа.

Той посъветва още да бъдат избягвани вече болни от грип, да се обръща внимание на личната хигиена и честото миене на ръце, както и да се предпочита свежият въздух през затворените помещения.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Бай Уй (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Пич, покрай грипа се пипват и други заболявания, които обикновено са от бактериално естество. Те казваш не трябва да се лекуват.
0
0
23424 (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Пълна глупост. Лекарства срещу вирусите няма. Облекчават се единствено симптомите, като не всеки от тях е вреден за организма и му помага да се справи с ифекцията. Антибиотици се пият, когато прерасне в бактериална инфекция, което много често не се случва. Със или без лекарства, грип без усложнения си минава за 4-5 дни.
0
0
fena3000 (преди 10 месеца)
Рейтинг: 1849 | Одобрение: 319
Да, и антибиотици на първата минута...
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама