Проф. Кантарджиев: Интелигентният човек знае, че маската защитава

19.11.2020 / 17:56 5

снимка Булфото

Интелигентният човек е наясно, че маската защитава. Това коментира проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНР.

"В момента има достъп до три вида маски. Едните са направени от тъкан, даже някои хора си ги правят вкъщи. Вторият клас са т.нар. "хирургически маски", медицински маски. И трето, това са маските с много висока степен на защита – това са маски, които са главно за хората, работещи с болни, работещи в лабораториите с инфекциозен материал от коронавирус. Първо, ясно за всеки образован и добронамерен човек е, че маската защитава. Второ, което е научният факт, е, че маската не защитава 100%. Освен маската трябва да се спазва отстояние, трябва да не се вика, да не се събират много хора. На закрито винаги да се носи маската", заяви професорът.

"Медицинската маска напълно удовлетворява изискванията за противоепидемичните мерки. В градския транспорт, ако всички носят маски, но носят правилно маските, вероятността за заразяване е сведена до минимум. Трябва да се възпита една нетърпимост към хората, които носят неправилно маската си, носът им стърчи отвънка, и към хората, които демонстрират неуважение към другите и не ползват маски. Те не поставят в риск толкова собственото си здраве, колкото здравето на околните", каза още проф. Кантарджиев.

"Невъзпитаните и недисциплинирани хора трябва да бъдат санкционирани или просто трябва да има обществена нетърпимост към тях, защото те представляват риск за общественото здраве", категоричен е проф. Кантарджиев. Според него контролът е ангажимент на Градския транспорт, което трябва да организират хигиенните мерки по време на транспортиране, както във влаковете е ангажимент на БДЖ.

"В офисите – загрижените за здравето си или работодателят ще дадат пари за някакъв уред, който сегрегира въздуха, ако работят повече от двама души в едно помещение. Това е един уред, който се нарича "студена стерилизация на въздуха" с UV-C светлина. Просто уред, който прекарва въздуха от стаята през едни тръби, където UV-С светлината убива всички микроорганизми – в т.ч. спорите на плесени, бактерии и коронавируса. Второ, в офиси, където работят повече от двама души, е добре на всеки 1 час 5 мин. да се отваря за кратко прозорецът, за де се смени въздухът. Отстоянието също е важно", категоричен бе професорът.  Относно защитните екрани от плексиглас, той заяви, че те са много добро решение за намаляване на опасността от заразяване. “Особено за места, където се приемат много хора или се приемат посетители", допълни проф. Кантарджиев.

"Трябва да кажем на майките – хубаво е в часовете, когато се ползват маски, на два или три часа те да бъдат сменявани. Най-добре е маските да са в различен цвят и да се знае по часове с кои маски са. Това е една хубава идея, защото хирургическата маска след 2-3 часа овлажняване е загубила част от предпазните си свойства. Най-важното е да не се плашим – сериозно и трезво да посрещаме предизвикателството", апелира проф. Кантарджиев.



Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
хабиби (преди 4 месеца)
Рейтинг: 2932 | Одобрение: 722
@Partizanin, нещо си объркал цифричките. COVID-19 е с размер от 5 микрона, а най-добрите маски, които могат да се намерят по магазини и в търговската мрежа изобщо улавят частици с размер над 15 микрона. Стандартните, които ползваме всички ние, улавят частици с размер над 60 микрона. Т.е. - да се пазиш от комари с рибарска мрежа. Няма начин. 
Избори за Велико Народно Събрание и нов политически ред в държавата!
2
0
vladimir (преди 4 месеца)
Рейтинг: 2803 | Одобрение: 603
некадърник
2
0
ас (преди 4 месеца)
Рейтинг: 61243 | Одобрение: 16043
за час два после по нея има повече микроби от улична тоалетна.
3
0
гарфилд (преди 4 месеца)
Рейтинг: 41457 | Одобрение: 15187
Маската пази,колкото прашките,пазят дупето,ама айде.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама