Проф. Мутафчийски: Никой не може да отказва да бъде хоспитализиран, ако е с коронавирус

25.02.2020 / 16:44 0

Колаж Флагман

Какво ще стане, ако човек на летището със симптом на вирусна инфекция откаже да бъде хоспитализиран, или да бъде поставен под карантина?

Този въпрос бе зададен на председателя на националния кризисен щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинската академия, пише Флагман.


Днес на летище "София" бе проведено съответно учение.

След това представители на кризисния щаб говориха пред репортери.

На въпроса – какво ще стане, ако човек откаже да бъде хоспитализиран, проф. Мутафчийски се учуди: „Как така ще откаже? Как така ще откаже?“

На питането - защо да не откаже, той отговори: „Не може да се откаже за нещо и това е нашият апел, че евентуален пациент, потенциален пациент – това не е отговорност само към неговото здраве. Това е отговорност към здравето на най-близките му хора, на неговите приятели, на неговите колеги. И нашите хора трябва да бъдат изключително търпеливи, тактични и внимателни – да му обяснят това нещо и да го приберат в болница.“

На въпроса, ако все пак гражданинът откаже медицинска помощ, той ще бъде ли конвоиран до болницата, Венцислав Мутафчийски отсече: „Разбира се, че ще бъде конвоиран!“

Това щяло да стане „абсолютно“ безапелационно.

„Аз държа да успокоя всички български граждани, че ние няма да допуснем такова нещо“, заключи проф. Мутафчийски, имайки предвид, че няма вариант да се избегне хоспитализация.
 

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама