Проф. Пламен Киров: У нас управлението, което се формира чрез избори, винаги се изражда в клептокрация

06.10.2022 / 19:52 0

Редактор: Александър Дечев

Кадър: БНТ

Преподавателят по Конституционно право в Софийския университет проф. Пламен Киров коментира актуалната политическа обстановка у нас.

"По-скоро сме свидетели на криза на съвременния парламентаризъм - дотолкова доколкото има конституционни модели, които действат от 1947 г., 1949 г. и те не демонстрират такива проблеми от гледна точка на преодоляване на политически, икономически и друг род кризи, които съпътстват развитието на съвременните демокрации. Струва ми се, че търсим причината за днешното състояние на нещата не там където е болката, където е проблемът. Политическите партии и елит се отдалечиха твърде много от това, което представляват политическите субекти в класическия парламентаризъм. Ако трябва да бъдем съвсем точни, при нас управлението, което се формира по демократичен път, тоест чрез избори, винаги се изражда в клептокрация - участие във властта дотолкова доколкото да бъде задоволен един нагон към обогатяване. Така онези цели, които са поставени в предизборните програми, остават на заден план, и в крайна сметка въпросите са за усвояване на определени средства, било от държавния бюджет, било от еврофондове", каза той в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Българите са изморени да гласуват, защото продължаваме 30 години да бъдем най-бедната държава в Европа и това състояние на нещата не виждам как ще се подобри в обозримо бъдеще. Няма как да не бъдем обезверени и да се чувстваме добре в това състояние, още повече като се имат предвид данните, които бяха изнесени от националната статистика във връзка с преброяването. Българският народ не емигрира, той просто се евакуира от тази държава. Като видим какъв брой български граждани в рамките на последните 10 години са напуснали България и като прибавим към това число онези, които се изнесоха още до 2010 г. излиза така, че имаме около 2,5 милиона български граждани в работоспособна възраст, да не говорим за деца, които са родени навън и не са идвали никога, които не свързват своето бъдеще, своя личен и семеен просперитет с България. Все повече се превръщаме в територия, която е от интерес за определени сили извън България, отколкото от национална държава, която има за задача да гарантира просперитет на нацията", смята проф. Киров.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама